Υδροθερμική επεξεργασία του μικροφύκους Arthrospira (Spirulina) platensis και A. platensis με προσθήκη ουρίας, με σκοπό την ανάκτηση φαινολών και τον υπολογισμό αλλαγών στο ρυπαντικό φορτίο - Χασάπης, Βασίλης (2024)
Εξαιτίας της αύξηση του πληθυσμού, την εκβιομηχάνιση και τις μεταβολές στην οικονομία, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη για αύξηση στην παραγωγή ενέργειας. Τα ορυκτά καύσιμα είναι στην πρώτη θέση προτίμησης για την παραγωγή ενέργειας, κάτι που όμως οδηγεί στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την εξάντληση αυτών των πόρων. Η χρήση των βιοκαυσίμων δείχνει να είναι μια εναλλακτική και βιώσιμη λύση για την παραγωγή ενέργειας και συγκεκριμένα η παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη και κυανοβακτήρια έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων με νέες τεχνολογίες να μελετώνται καθημερινά. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάστηκε η παραγωγή φαινολών μέσω της υδροθερμικής επεξεργασίας του μικροφύκους Arthrospira (Spirulina) platensis και ο υπολογισμός των αλλαγών στο ρυπαντικό του φορτίο. Τα δείγματα αποτελούνταν από σκέτη A. platensis και A. platensis με προσθήκη ουρίας προκειμένου να μελετηθεί το πως μπορεί να επηρεάσει η ουρία τις ιδιότητες του τελικού προϊόντος. Η υδροθερμική επεξεργασία έγινε σε τρεις διαφορετικές θερμοκρασίες : 180, 200 και 220 °C με δύο διαφορετικούς χρόνους παραμονής : 1 ώρα και 12 ώρες. Τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος έδειξαν πως οι καταλληλότερες συνθήκες επεξεργασίας για την παραγωγή φαινολών και αύξησης του COD στο δείγμα σκέτης A. platensis είναι στους 200 °C με χρόνο παραμονής 12 ώρες. Από τις αναλύσεις φάνηκε ότι η προσθήκη ουρίας στάθηκε εμπόδιο στην παραγωγή φαινολών και στην αύξηση του COD, όμως συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των νιτρικών του τελικού προϊόντος.