Εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης καταπόνησης του Apodemus mystacinus με χρήση υπέρυθρης θερμογραφίας - Χαρέα, Γεωργία (2024)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να διερευνήσει την οξεία φυσιολογική απόκριση του Apodemus mystacinus, σε στρεσσογόνους παράγοντες που προκλήθηκαν κατά την διαδικασία του χειρισμού τους, με χρήση μη-επεμβατικών μεθόδων σε συνθήκες δειγματοληψίας πεδίου. Για το σκοπό αυτό συλλήφθηκαν 59 άτομα του είδους στις περιοχές της Μικρής Λίμνης και το Καμένο Δάσος στη Λέσβο. Σε κάθε άτομο μετρήθηκαν τα μορφομετρικά χαρακτηριστικά του με την ταυτόχρονη λήψη μίας θερμικής εικόνας από την περιοχή του ματιού. Στη συνέχεια κάθε ζώο τοποθετούνταν σε ξύλινο κιβώτιο για να επανέλθει σε μια κατάσταση σχετικής ηρεμίας για πέντε λεπτά. Στο τέλος του πεντάλεπτου λαμβάνονταν άλλη μία θερμική εικόνα. Για τις στατιστικές αναλύσεις χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό SPSS (version. 25.0. Armonk, NY: IBMCorp.). Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην θερμοκρασία ματιού των A. mystacinus κατά τη διαδικασία του χειρισμού και κατά τη διαδικασία της προσωρινής απελευθέρωσης. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του χειρισμού παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ μετά την διαδικασία του χειρισμού παρατηρείται μείωση. Επίσης, η διαφορά των θερμοκρασιών πριν και μετά το χειρισμό (ΔΤ), υποδηλώνουν την καταπόνηση των ατόμων και μπορούν να επεξηγηθούν ικανοποιητικά από τα μορφομετρικά χαρακτηριστικά τους.