Διατροφική αξιολόγηση- αγωγή και ποιότητα ζωής παιδιών που υπόκεινται στο φάσμα του αυτισμού - Πατούρα, Μαρία (2024)
Ο Αυτισμός αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές που εντάσσονται στο φάσμα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών. Η σωστή διατροφή των αυτιστικών παιδιών, είναι μια από τις πολλές τεχνικές αντιμετώπισής του, που συμβάλλουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της εν λόγω διαταραχής. Η συγκεκριμένη εργασία παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ΔΑΦ σχετικά με τη διατροφή τους, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων. Οι δυσκολίες στη σίτιση είναι από τα πιο κοινά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς των παιδιών με αυτισμό. Οι διατροφικές αυτές δυσκολίες εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους όπως: επιθετικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς στο φαγητό, άρνηση τροφών και δυσκολία στην αυτόνομη σίτιση. Ωστόσο, οι διατροφικές παρεμβάσεις συστήνονται ως αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο, περιλαμβάνοντας ειδικές δίαιτες, συμπληρώματα διατροφής, καθώς και συμπληρώματα μετάλλων και βιταμινών. Η συνιστώμενη διατροφική προσέγγιση για τη θεραπεία του αυτισμού αποτελείται από μία σειρά παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην εξασφάλιση καλής διατροφικής κατάστασης με επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση διατροφικών ελλείψεων και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αυτισμού μέσω ενός εξατομικευμένου διατροφικού σχεδίου. Σκοπός της εν λόγω εργασίας είναι η ανάδειξη των δυσκολιών και των προβλημάτων που συναντούν τα παιδιά με ΔΑΦ στον τομέα της σίτισης και γενικότερα της διατροφής τους, καθώς και η παρουσίαση μεθόδων και τεχνικών, οι οποίες αν εφαρμοστούν, μπορούν να βελτιώσουν την παρούσα κατάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα.