Αισθητηριακή ανάλυση ελαιόλαδου και αντίληψη του καταναλωτή - Παλαιτσάκη, Ιωάννα (2024)
Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο που προέρχεται από τον καρπό της ελιάς. Λόγω της ιδιαίτερης χημικής του σύστασης έχει γίνει αντικείμενο πολλών μελετών και φυσικά οι διάφορες ποιότητες που κυκλοφορούν στην αγορά και αλληλοεπιδρούν με τους καταναλωτές έχουν δημιουργήσει ποικίλα ερωτήματα στους ερευνητές. Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκε η αντίληψη των καταναλωτών σε 5 διαφορετικές ποιότητες ελαιόλαδων (εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ΠΟΠ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο, αγουρέλαιο και ραφιναρισμένο). Ταυτόχρονα εξετάστηκε και η επιρροή της ετικέτας ΠΟΠ στην αντίληψη, χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ως δείγμα ελέγχου. Οι καταναλωτές δοκίμασαν τα δείγματα σε δύο συνεδρίες. Στην πρώτη δεν υπήρχε ενημέρωση (Blind session ή αλλιώς τυφλή δοκιμή) για τις ποιότητες των ελαίων ενώ στη δεύτερη οι δοκιμαστές έλαβαν γνώση των δειγμάτων που δοκίμαζαν (Informed session ή αλλιώς ενημερωμένη δοκιμή). Τα δεδομένα λήφθηκαν με την βοήθεια δύο ερωτηματολογίων, ένα συνολικής αποδοχής με κλίμακα 7 σημείων, και ένα εργαλείο μέτρησης συναισθημάτων που αναπτύχθηκε ακολουθώντας τη μεθοδολογία ανάπτυξης του EsSense Profile, με κλίμακα 5 σημείων. Τα αποτελέσματα των συναισθηματικών μετρήσεων αναλύθηκαν με τις στατιστικές μεθόδους PCA και ANOVA και έδειξαν ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά (p<0,0001<0,05) μεταξύ όλων των δειγμάτων και για τις δύο συνεδρίες για όλα τα συναισθήματα. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι ότι οι καταναλωτές επηρεάστηκαν από την γνώση που έλαβαν για τις ποιότητες και βαθμολόγησαν τα ίδια δείγματα διαφορετικά στην δεύτερη συνεδρία. Ακόμα και για το δείγμα ΠΟΠ εξαιρετικά Παρθένο ελαιόλαδο που ήταν το ίδιο δείγμα με το εξαιρετικά Παρθένο (δείγμα ελέγχου) βαθμολογήθηκε διαφορετικά και στην αποδοχή και στην συναισθηματική μέτρηση. Αυτό μας επιβεβαιώνει όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερες μελέτες ότι οι καταναλωτές βασίζουν την αποδοχή τους και την συναισθηματική τους απόκριση σε εξωγενείς παράγοντες όπως στην περίπτωσή μας η ένδειξη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).