Επιπολασμός στελεχών βακτηρίων Salmonella spp., Campylobacter spp. και Listeria monocytogenes σε συσκευασμένες και έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες - Βαφειάδης, Γεώργιος; Καφταντζής, Νικόλαος-Μάριος (2024)
Η κατανάλωση σαλατών συσκευασμένων και «έτοιμων προς κατανάλωση» (ΕΠΚ) αποτελεί συνηθισμένη ανάγκη για το σύγχρονο και ιδιαίτερα ταχύ τρόπο ζωής των ανθρώπων. Δεδομένου ότι αυτές οι σαλάτες βάσει ορισμού δεν χρειάζεται να πλυθούν για να καταναλωθούν, η απαλλαγή από παθογόνους μικροοργανισμούς προτού συσκευαστούν είναι ζωτικής σημασίας. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί θα πρέπει να είναι λοιπόν απόντες από αυτές τις σαλάτες καθώς μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες στους καταναλωτές ή ακόμη και θάνατο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Στην παρούσα μελέτη ελέγχθηκαν 40 δείγματα συσκευασμένων και ΕΠΚ σαλατών φυλλωδών λαχανικών, όπως αυτά διατίθενται σε καταστήματα λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετς) για την παρουσία των τροφιμογενών παθογόνων βακτηρίων των γενών Salmonella spp. και Campylobacter spp., καθώς και του είδους Listeria monocytogenes. Παράλληλα σε κάθε δείγμα καταμετρήθηκε η αερόβια ολική μεσόφιλη χλωρίδα (ΟΜΧ) και οι σταφυλόκοκκοι, ως γενικότεροι δείκτες υγιεινής, καθώς και τα βακτήρια της οικογένειας Enterobacteriaceae, τα κολίμορφα, το Escherichia coli και οι εντερόκοκκοι ως δείκτες εντερικών παθογόνων. Η ΟΜΧ ξεπέρασε τα 106 CFU/g σε 38 δείγματα (95,0%), ενώ βακτήρια της οικογένειας Enterobacteriaceae εντοπίστηκαν σε συγκεντρώσεις άνω των 104 CFU/g σε 4 (10,0%). Ο πληθυσμός του E. coli ξεπέρασε τα 10 CFU/g σε 1 μόνο δείγμα (2,5%), ωστόσο δεν καταμετρήθηκαν άλλα κολίμορφα βακτήρια σε κανένα από τα δείγματα ΕΠΚ σαλατών. Οι σταφυλόκοκκοι και οι εντερόκοκκοι ξεπέρασαν τα 102 CFU/g σε 12 (30,0%) και 16 (40,0%) δείγματα, αντιστοίχως. Σε κανένα από τα δείγματα δεν ανιχνεύθηκαν Campylobacter spp., ενώ σ’ ένα δείγμα σαλάτας (2,5%) ανιχνεύθηκε Salmonella spp. και ανησυχητικά, σε τρία δείγματα (7,5%) ανιχνεύθηκε L. monocytogenes. Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης φανερώνουν την κατάσταση υγιεινής ενός τυποποιημένου τρόφιμου ευρείας κατανάλωσης και καταδεικνύουν την αναγκαιότητα εφαρμογής μεθόδων περαιτέρω βελτίωσης της μικροβιολογικής του ασφάλειας καθώς υπό συνθήκες μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ανθρώπινη υγεία.