Εφαρμογή τεχνικών επιλογής χαρτοφυλακίου στην αξιοποίηση του ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού της Ελλάδας - Κατσαπρακάκης, Ευάγγελος (2024)
Ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την καταπολέμηση του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής είναι η απολιγνιτοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο εθνικό παραγωγικό μίγμα. Ωστόσο, ο υψηλός βαθμός στοχαστικότητας που χαρακτηρίζει την εκροή αυτών των μονάδων δυσχεραίνει την ομαλή ένταξη των ΑΠΕ. Σε σενάρια υψηλού βαθμού διείσδυσης, ο κίνδυνος παραγωγικότητας (volume risk) των ΑΠΕ αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας και διαχείρισης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας με αρνητικές συνέπειες στο τιμολόγιο των καταναλωτών. Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην αποτίμηση του κινδύνου παραγωγικότητας αιολικών και ηλιακών σταθμών στην Ελλάδα και στην ανάπτυξη ενός βέλτιστου σχεδίου γεωγραφικής διασποράς της εγκατεστημένης ισχύος. Η βελτιστοποίηση θα πραγματοποιηθεί με γνώμονα τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης (utilization rate) του χαρτοφυλακίου σταθμών και την αύξηση της αξιοπιστίας της συγκεντρωτικής προσφοράς ενέργειας. Για την υλοποίηση της διπλωματικής θα χρησιμοποιηθούν δευτερογενείς πηγές δεδομένων, όπως η βάση EMHIRES (European Meteorological derived HIgh resolution RES). Η βάση αυτή δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να μελετήσουν την επίπτωση της μεταβλητότητας των μετεωρολογικών συνθηκών και του κλίματος κάθε περιοχής της Ευρώπης στην παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Τα δεδομένα της εργασίας αποτελούνται από ωριαίες χρονολογικές σειρές συντελεστών απόδοσης (capacity factors) αιολικής και ηλιακής ενέργειας για διάστημα τριακονταετίας (1986-2015) για κάθε μία από τις περιφέρειες της Ελλάδας (επίπεδο χωρικής ανάλυσης NUTS-2). Η αποτίμηση του κινδύνου παραγωγής θα γίνει με την εφαρμογή εργαλείων περιγραφικής στατιστικής ανάλυσης, ενώ η εύρεση του βέλτιστου σχεδίου τεχνολογικής και γεωγραφικής κατανομής της διαθέσιμης παραγωγικής ικανότητας θα επιτευχθεί με τη χρήση τεχνικών επιχειρησιακής έρευνας. Οι υπολογισμοί θα γίνουν σε περιβάλλον MATLAB με την ανάπτυξη σχετικών συναρτήσεων (m-files).