Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών στα τραπεζικά ιδρύματα - Νακάσης, Θεόδωρος Παντελεήμων (2024)
Στην παρούσα εργασία αναλύεται διεξοδικά η θεωρία της Διοίκησης Λειτουργιών και αναδεικνύεται ιδιαίτερα η επίδραση της τεχνολογίας στη Διοίκηση Επιχειρηματικών Λειτουργιών ως προς τα συστατικά στοιχεία που αποτελούν πολύ σημαντική οντότητα στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Η ψηφιοποίηση έχει αντίκτυπο σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ανοίγει νέες απρόβλεπτες δυνατότητες και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες εταιρείες που οδηγούν στις νέες μορφές σταθερών σχέσεων με τους πελάτες και τους υπαλλήλους τους, μετασχηματισμός των επιχειρηματικών διαδικασιών της και δημιουργία νέου επιχειρηματικού μοντέλου. Η Ψηφιακή τεχνολογία ως ο κύριος μοχλός των αλλαγών βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Όπως και η ψηφιοποίηση είναι σημαντικό θέμα για πολλές επιχειρήσεις σήμερα, αυτή εργασία διερευνά τον αντίκτυπο της ψηφιοποίησης στο επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών και πως η διαφορετική ψηφιακή τεχνολογία διαμορφώνει τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού εταιρειών στον τραπεζικό κλάδο της Αυστρίας και της Ρωσίας. Για την επίτευξη του γενικού στόχου και την απάντηση σε όλα τα αναδυόμενα ερευνητικά ερωτήματα, ποιοτική έρευνα εφαρμόστηκε προσέγγιση με πολλαπλή μελέτη περίπτωσης δέκα τραπεζών σε χώρες που μελετήθηκαν. Τα αποτελέσματα απεικονίζουν τη βασική ψηφιακή τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι τράπεζες στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, την αλλαγή στις επιχειρηματικές διαδικασίες και στο επιχειρηματικό μοντέλο, τον κοινωνικό αντίκτυπο της ψηφιοποίησης αλλά και ποια είναι η αξία που δημιουργήθηκε ή προτάθηκε για τους πελάτες τους. Επιπλέον, η έρευνα παρέχει τη συγκριτική ανάλυση του αυστριακού και ρωσικού τραπεζικού κλάδου, και τον εντοπισμό διαφορών και ομοιοτήτων. Η κύρια επίπτωση αυτής της εργασία είναι το εννοιολογικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός μοντέλου ψηφιακού μετασχηματισμού του τραπεζικού τομέα. Αυτό το μοντέλο και τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές έρευνες, ενώ το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί ως συμβουλευτικό πλαίσιο για εταιρείες που πρόκειται να μπουν στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού.