Η κατανόηση της μεταφορικής συμπεριφοράς των ατόμων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης - Πάγκαλος, Αλέξανδρος Κωνσταντίνος (2024)
Η παρούσα εργασία αφορά την μελέτη μεταφορικής συμπεριφοράς των ατόμων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη των επιλογών μετακίνησης των ατόμων δηλαδή πότε επιλέγουν να μετακινηθούν ποια μέσα χρησιμοποιούν και ποιες ομάδες ατόμων είναι πιο πιθανό να πραγματοποιήσουν μετακινήσεις σε καταστάσεις κρίσης. Η μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθήθηκε ήταν η χρήση ενός ερωτηματολογίου. Σε αυτό συμμετείχαν εξήντα ένα (61) άτομα ηλικίας δεκαεπτά (17) έως πενήντα επτά (57) ετών. Τους τέθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνονται, την εμπιστοσύνη τους σε διάφορα άλλα μέσα ενημέρωσης καθώς και για κάποια βασικά χαρακτηριστικά τους. Επιπλέων κλήθηκαν να αναφέρουν προηγούμενες εμπειρίες που είχαν με τέτοια φαινόμενα και πως τους έχουν επηρεάσει αυτά στην ζωή τους. Τέλος πήραν μέρος σε μερικά υποθετικά σενάρια με σκοπό να κατανοηθούν οι αντιδράσεις τους στις στρεσογόνες καταστάσεις που αφορούν και συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας έδειξαν ότι τα άτομα τις περισσότερες φορές ακολουθούν τις οδηγίες που δίνονται από το κράτος αλλά δεν έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτές. Ακόμη παρατηρήθηκε ότι προτιμάται η χρήση αυτοκινήτων για τις εκκενώσεις, ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από αυτά τα φαινόμενα και είναι ότι πιο πρόθυμες να εκκενώσουν.