ESG στρατηγική και βιωσιμότητα αερολιμένων: συγκριτική ανάλυση Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Διεθνούς Αερολιμένα Βιέννης - Μουστάκα, Αικατερίνη (2024)
Η αυξανόμενη ανησυχία για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στον κλάδο των αερομεταφορών έχει ωθήσει τα αεροδρόμια παγκοσμίως να υιοθετήσουν στρατηγικές που αντιμετωπίζουν την πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κοινωνικής ευθύνης. Η παρούσα συγκριτική μελέτη εξετάζει τις στρατηγικές βιωσιμότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Βιέννης (FWAG) και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ (ΔΑΑ), δύο σημαντικών ευρωπαϊκών αεροδρομίων, με στόχο την κατανόηση των προσεγγίσεών τους για την επίτευξη περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Στο θεωρητικό υπόβαθρο διερευνάται η περίπλοκη σχέση μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης, του τουρισμού και των αερομεταφορών, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν. Η μελέτη χρησιμοποιεί μια μεθοδολογία μελέτης περίπτωσης, αναλύοντας τις πρακτικές διαχείρισης της βιωσιμότητας, τα προγράμματα ανάπτυξης των εργαζομένων, τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες δέσμευσης των ενδιαφερομένων μερών της FWAG και του ΔΑΑ. Η εξέταση αυτών των αεροδρομίων μέσα από ένα συγκριτικό φακό υπογραμμίζει τις μοναδικές στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ΣΒΑ) και την εκπλήρωση του ρόλου τους ως κρίσιμων μεταφορικών και πολιτιστικών πυλών. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι, ενώ και τα δύο αεροδρόμια έχουν δεσμευτεί για βιώσιμες πρακτικές, οι προσεγγίσεις τους είναι συγκεκριμένες ως προς το πλαίσιο. Το FWAG δίνει προτεραιότητα στην ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των εκπομπών για να ευθυγραμμιστεί με την ιδιότητά του ως βασικού ευρωπαϊκού κόμβου. Αντίθετα, ο ΔΑΑ δίνει έμφαση στην εμπλοκή της κοινότητας, την πολιτιστική διατήρηση και την καινοτόμο περιβαλλοντική διαχείριση στο ρόλο του ως πύλη εισόδου στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ανάλυση καταδεικνύει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη του αεροδρομίου είναι ένα πολύπλευρο εγχείρημα που περιλαμβάνει περιβαλλοντικές εκτιμήσεις, τη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών και την οικονομική βιωσιμότητα. Η μελέτη συμβάλλει στην κατανόηση της βιωσιμότητας των αεροδρομίων παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τα διαφορετικά επιχειρησιακά πλαίσια επηρεάζουν την υιοθέτηση προσαρμοσμένων στρατηγικών βιωσιμότητας. Καθώς η αεροπορική βιομηχανία αντιμετωπίζει προκλήσεις που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τη δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών και την οικονομική βιωσιμότητα, οι γνώσεις από τις στρατηγικές της FWAG και του ΔΑΑ μπορούν να ενημερώσουν για τη μελλοντική λήψη αποφάσεων στον τομέα. Η παρούσα μελέτη προσφέρει πολύτιμες προοπτικές για την επίτευξη ενός ισορροπημένου και βιώσιμου μέλλοντος για τα αεροδρόμια παγκοσμίως.