Έρευνα, σχεδιασμός και δημιουργία ντοκιμαντέρ για τα πυργόσπιτα της νοτιοανατολικής Λέσβου - Βεκρής, Παναγιώτης (2024)
Η εργασία αυτή αποτελεί συνοδευτικό κείμενο της διπλωματικής ταινίας ντοκιμαντέρ "Τρεις επισκέψεις στον πύργο της Μαριάννας", ένα από τα πυργόσπιτα του 19ου αιώνα, στην περιοχή των Πύργων Θερμής της Λέσβου. Στο παρόν κείμενο παρουσιάζονται ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία για τα πυργόσπιτα της Νοτιοανατολικής Λέσβου, καθώς και αναφορές για την πορεία τους στο χρόνο μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια αναλύονται δύο ντοκιμαντέρ με κεντρικό θέμα την αρχιτεκτονική και γίνεται μία εισαγωγή αναφορικά με το κινηματογραφικό είδος του ντοκιμαντέρ, με εστίαση στο ντοκιμαντέρ παρατήρησης. Τέλος, περιγράφεται εκτενώς η διαδικασία υλοποίησης του ντοκιμαντέρ Τρεις επισκέψεις στον πύργο της Μαριάννας και γίνεται ανάλυση της ταινίας.