Η υποτακτική στην Ελληνική: λάθη μη φυσικών ομιλητών/τριών σε σώματα κειμένων - Θεοδωρίδου, Δέσποινα (2024)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει την έγκλιση της υποτακτικής στην ελληνική γλώσσα, σε επίπεδο μορφολογικό, συντακτικό και σημασιολογικό. Ξεκινώντας από μία γενική παρουσίαση της υποτακτικής έγκλισης, στη συνέχεια αναλύεται η υποτακτική στην ελληνική γλώσσα. Παρουσιάζονται πρώτα τα βασικά μοτίβα υποτακτικής στα ελληνικά και ακολουθεί συζήτηση για τη σύνταξη εντός της ελληνικής πρότασης. Μέσα στην εργασία υπάρχουν παραδείγματα για την καλύτερη κατανόηση της έγκλισης από τον αναγνώστη. Κατόπιν, διερευνάται η έννοια του λάθους στην διαδικασία εκμάθησης μίας δεύτερης/ξένης γλώσσας. Μελετώνται στοιχεία από έρευνες του παρελθόντος που διαπίστωσαν λάθη στην εκμάθηση της ελληνικής υποτακτικής έγκλισης από αλλόγλωσσους και αναλύονται τα λάθη μαθητών του ΕΣΚΕΙΜΑΘ. Τέλος, παρατίθεται μία διδακτική δραστηριότητα και η εργασία καταλήγει σε μία συζήτηση σχετικά με ό,τι παρουσιάστηκε.