Αφιερωματικές και κτητορικές επιγραφές κοσμικών και εκκλησιαστικών αξιωματούχων σε βυζαντινούς ναούς της Λακωνίας, 9ος-15ος αιώνας - Παπαθανασίου, Ασημίνα (2024)
Από την περιοχή της Λακεδαιμονίας έως και την Μέσα Μάνη, οι βυζαντινοί ναοί φέρουν πλήθος κτητορικών και αφιερωματικών επιγραφών. Το πλούσιο αυτό επιγραφικό υλικό αποτελεί κύριο μέρος της διπλωματικής εργασίας, με την έρευνα να επικεντρώνεται σε επιγραφές που αφορούν κοσμικούς και εκκλησιαστικούς αξιωματούχους. Μέσα από το πλήθος των επιγραφικών αυτών μαρτυρίων που μας παρέχουν απλόχερα οι βυζαντινοί ναοί της περιοχής, επιχειρούμε να εξετάσουμε έναν μικρό αλλά ενδεικτικό κομμάτι τους. Η έρευνα επικεντρώνεται στις επιγραφές εκείνες που κάνουν αναφορά σε πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της περιοχής. Αντλώντας πληροφορίες από την ιστορία της περιοχής, τις σχέσεις μεταξύ εκκλησιαστικής και κεντρικής διοίκησης, τις σχέσεις μεταξύ των εκκλησιαστικών και διοικητικών προσώπων, αντιλαμβάνεται κανείς το πως αυτά αποτυπώνονται στις ίδιες τις επιγραφές, επιβεβαιώνοντας αρκετές φορές τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και τον καίριο ρόλο των προσώπων σε αυτά. Οι επιγραφικές μαρτυρίες που ερευνώνται παρακάτω αφορούν τους ναούς της καστροπολιτείας του Μυστρά, της Μέσα Μάνης, του κάστρου του Γερακίου και της ευρύτερης περιοχής της Λακεδαιμονίας. Οι περιοχές αυτές άλλωστε διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη ολόκληρης της περιοχής της Λακωνίας και όχι μόνο. Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε 14 βυζαντινούς ναούς, ενώ θα μελετηθούν 24 αφιερωματικές και κτητορικές επιγραφές.