Η πολιτισμική ταυτότητα των κατοίκων της Καρπάθου, Σαρίας και Κάσου όπως διαγράφεται μέσα από τα έθιμα ταφής της Ύστερης Εποχής του Χαλκού - Ρουσάκη, Ευδοξία (2024)
Η παρούσα έρευνα εξετάζει τις ταφές της ΥΜ/ΥΕ ΙΙΙΑ-Β στην Κάρπαθο προκειμένου να διαπιστωθεί η κατασκευή της πολιτισμικής ταυτότητας των κατοίκων της Καρπάθου, Κάσου και Σαρίας. Μέσα από το πρίσμα της μεταδιαδικαστικής θεώρησης οι ταφές μπορούν να παρέχουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την πολιτισμική ταυτότητα τόσο του νεκρού ατόμου όσο και της κοινωνίας που ακολουθούσε τις συγκεκριμένες ταφικές πρακτικές. Στην Κάρπαθο έχουν ερευνηθεί δυο θαλαμοειδείς τάφοι της ΥΜ/ΥΕ ΙΙΙΑ- Β ( στο Μακέλλι Πηγαδίων και στις Βωνιές Αρκάσας) καθώς και κτερίσματα από δύο ακόμα θαλαμοειδείς (στην Αυλώνα Ολύμπου και στο Καμπί Διαφανίου), ενώ αντικείμενα που προέρχονταν από ταφές έχουν μελετηθεί επισταμένως. Συσχετίζοντας τις ταφικές πρακτικές και τα κτερίσματα με πρακτικές από την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, γίνεται αντιληπτή η κατασκευή υβριδικής πολιτισμικής ταυτότητας που συνδυάζει μινωικά, μυκηναϊκά και εγχώρια στοιχεία, σε όλες τις εξετασθείσες θέσεις, αφήνοντας να διαφανεί ότι οι κάτοικοι της Καρπάθου είχαν ενεργό συμμετοχή στις ιστορικές εξελίξεις της περιόδου.