Δημιουργία ψηφιακού κρητικού νομισματικού μουσείου - Σαμωνάκη, Δέσποινα (2024)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η συμβολή των νέων τεχνολογιών στη κατασκευή ενός ψηφιακού Μουσείου. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τη συνδρομή ελεύθερου λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Πεδίο έρευνας συνιστά η νομισματοκοπία βασικών αρχαίων πόλεων της Κρήτης. Αρχικά παρουσιάζονται το ιστορικό πλαίσιο και τα μυθολογικά και λατρευτικά στοιχεία κάθε εξεταζόμενης περιοχής. Ακολούθως, γίνεται μια περιγραφή των νομισματοκοπείων και των σημαντικότερων νομισματικών τους τύπων. Συλλέγεται φωτογραφικό υλικό των τύπων αυτών κυρίως από ηλεκτρονικές βάσεις αρχαιολογικών δεδομένων, όπως: https://www.acsearch.info/, Coin Archives.com: Numismatic and Market Research for Coins and Medals, http://www.wildwinds.com/coins/, https://www.cngcoins.com/. Η εργασία βασίζεται και στον κατάλογο αρχαίων Κρητικών νομισμάτων της έκθεσης: Κρητών πόλεις, η μαρτυρία των νομισμάτων, που διοργανώθηκε στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας τον Ιούνιο του 2019. Στόχος είναι η προβολή και ανάδειξή του νομισματικού πλούτου των Κρητικών πόλεων μέσω μιας σύγχρονης εφαρμογής που απευθύνεται σε ευρύ κοινό, και δύναται να εμπλουτίζεται με νέες πληροφορίες. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια αρχή και δίνει το έναυσμα για εμπλουτισμό των συλλογών. Χρησιμοποιείται το λογισμικό QGIS που είναι ελεύθερο. Εν κατακλείδι, η εργασία αποτελεί ένα δείγμα της καθοριστικής συμβολής των νέων τεχνολογιών στην Αρχαιολογία και στις Μουσειογραφικές μελέτες.