Η κοινωνική ταυτότητα και ο ρόλος του παιδιού στη Μινωική Κρήτη - Ματουλέα, Αργυρώ Αναστασία (2024)
Η κοινωνική ταυτότητα και ο ρόλος των παιδιών διαφοροποιείται, σε οικουμενικό και διαχρονικό επίπεδο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εκάστοτε κοινωνικού συνόλου εντός του οποίου ζουν και εξελίσσονται. Ο τρόπος δε, με τον οποίο η εκάστοτε κοινωνία αντιμετωπίζει τα ανήλικα μέλη της, μπορεί να αναδειχθεί καταλυτικός για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη φύση και τη λειτουργία της. Κατά συνέπεια, η αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτιζαν τα παιδιά -ως ενεργοί κοινωνικοί παράγοντες- στις προϊστορικές κοινωνίες που αναπτύχθηκαν στην Κρήτη κατά τη Προανακτορική, Παλαιοανακτορική και Νεοανακτορική περίοδο, μπορεί να αναδειχθεί καταλυτικής σημασίας για την ολιστικότερη κατά το δυνατόν προσέγγιση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, θα αποπειραθεί η προσέγγιση της κοινωνικής ταυτότητας και του ρόλου του μινωικού παιδιού, υπό το πρίσμα των διαθέσιμων οστεοαρχαιολογικών και εικονογραφικών δεδομένων, με σκοπό τον εμπλουτισμό της επιστημονικής θεώρησης, βάσει της οποίας προσεγγίζουν οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι τον μινωικό πολιτισμό στο σύνολό του. Η διαπίστωση δε περί μιας πολύ διαφορετικής αντιμετώπισης των ανήλικων ατόμων στο πλαίσιο των επιμέρους μινωικών κοινωνιών που αναπτύχθηκαν στην προϊστορική Κρήτη με την πάροδο του χρόνου, συνιστά απόδειξη του πόσο σημαντικές δύνανται να φανούν αντίστοιχες προσεγγίσεις για την υφιστάμενη σε κάθε μια από αυτές κοινωνική πραγματικότητα.