Σύστημα εσωτερικού ελέγχου στους φορείς του δημόσιου τομέα: απόψεις και αντιλήψεις των υπαλλήλων στη Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου - Μαραγκός, Νικόλαος (2024)
Η διπλωματική εργασία διερευνά το κατά πόσο εφαρμόζεται σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στους οργανισμούς του Δημοσίου και το κατά πόσο ο εσωτερικός έλεγχος μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των φορέων του Δημόσιου Τομέα, βάσει των απόψεων και των αντιλήψεων των εργαζομένων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά ποσοτική έρευνα σε δείγμα 102 δημόσιων υπαλλήλων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως στους δημόσιους φορείς, σε μέτριο προς μικρό βαθμό, εφαρμόζονται τα βασικά στοιχεία του εσωτερικού ελέγχου ήτοι το περιβάλλον ελέγχου, η αξιολόγηση κινδύνων, οι δραστηριότητες ελέγχου, η πληροφόρηση και επικοινωνία και η παρακολούθηση. Από τα ευρήματα της έρευνας, προέκυψε πως οι εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα του εσωτερικού ελέγχου στη δημόσια διοίκηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο εσωτερικός έλεγχος μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την Διοίκηση. Μπορεί να συμβάλλει θετικά στη διαφάνεια, στη δημοσιονομική συμμόρφωση των Περιφερειών και συνολικά της δημόσιας διοίκησης και τελικά θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για την καλύτερη απόδοση των εργαζομένων. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την πληρέστερη και πιο αξιόπιστη καταγραφή του βαθμού εφαρμογής εσωτερικού ελέγχου στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα.