Ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση: αντιμετώπιση κρίσεων και κινδύνων: η αντιμετώπιση πανδημίας: η περίπτωση του αεροδρομίου Αθηνών - Λέκκα, Ειρήνη (2024)
Οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης για διευκόλυνση του εμπορίου και της εφαρμογής ταχύτερων και απρόσκοπτων διαδικασιών εισαγωγής αλλά και της ανάγκης διενέργειας τελωνειακών ελέγχων. Το 2020, λόγω της εμφάνισης της πανδημικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε μία σειρά από μέτρα, τόσο δασμολογικής φύσης, όσο και μη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και ενισχυθεί η εισαγωγή των απαραίτητων αγαθών. Σκοπός: Η παρούσα εργασία διερευνά τους τρόπους, με τους οποίους η Τελωνειακή Υπηρεσία, που βρίσκεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας και υιοθέτησε τις αλλαγές που έχουν εισαχθεί στους τελωνειακούς κανονισμούς των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέθοδος: Για την εκπλήρωση του ερευνητικού σκοπού πραγματοποιήθηκε σύγκριση μεταξύ του τρόπου λειτουργίας της Τελωνειακής Υπηρεσίας, που βρίσκεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και του τρόπου λειτουργίας της κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία. Συμπεράσματα: Η Ελληνική Τελωνειακή Υπηρεσία και κατ’ επέκταση και η Τελωνειακή Υπηρεσία, που εδρεύει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, σε συνεργασία με τις Τελωνειακές Αρχές των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Υπηρεσίας κατάφερε να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες εμφανίστηκαν με τα περιοριστικά μέτρα και την εφαρμογή τους και να είναι πλέον περισσότερο έτοιμη να αντιμετωπίσει παρόμοιες μελλοντικές κρίσεις. Σημαντικός παράγοντας για αυτό αναδείχθηκε η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των διαδικασιών και η λειτουργία της τελωνειακής υπηρεσίας του αεροδρομίου με ηλεκτρονικό τρόπο.