Οι επιπτώσεις της αντιληπτής ποιότητας εκπαίδευσης στην επιλογή σταδιοδρομίας: η περίπτωση των φοιτητών-τριών τμημάτων τουρισμού στην Ελλάδα - Λυσσαρίδου, Μαρίνα (2024)
Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της αντιληπτής ποιότητας εκπαίδευσης στην επιλογή σταδιοδρομίας των φοιτητών/τριών τμημάτων τουρισμού στην Ελλάδα. Ένα ζήτημα που απασχολεί συνεχώς τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση κυρίως κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών των φοιτητών/τριών και το βαθμό που αυτή επηρεάζει την επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Αξίζει να διερευνηθούν οι επιπτώσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βάση την αντίληψη των φοιτητών/τριών πάνω στο ζήτημα αυτό, ώστε να σχεδιαστούν αποτελεσματικά αρχικά τα προγράμματα σπουδών και στη συνέχεια όλες οι παράμετροι που εμπλέκονται στην παροχή εκπαίδευσης. Όσον αφορά την ανάγκη υλοποίησης της παρούσας εργασίας αποτέλεσε το γεγονός ότι, υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση για επαγγελματικά μορφωμένο και εκ-παιδευμένο προσωπικό στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα, επομένως είναι σημαντικό να διερευνηθεί ο ρόλος της τουριστικής εκπαίδευσης στην επαγγελματική αποκατάσταση των σπουδαστών. Ο σκοπός της εργασίας θα διερευνηθεί με την πραγματοποίηση πρωτογενούς έρευνας, όπου για τη συγκέντρωση δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο με κλειστές ερωτήσεις, το οποίο ολοκλήρωσαν 120 φοιτητές τμημάτων τουρισμού στην Ελλάδα. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με μεθόδους περιγραφικής κι επαγωγικής στατιστικής. Τα ευρήματα σχετικά με την αντιληπτή ποιότητα της εκπαίδευσης δείχνουν ότι, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα σπουδών τους αλλά όχι στον ίδιο βαθμό από το περιβάλλον της σχολής τους. Επίσης, διακρίνεται η επιθυμία των φοιτητών/τριών για συνέχιση των σπουδών τους έπειτα από το προπτυχιακό επίπεδο αλλά και η πρόθεση τους για ενασχόληση στον τουριστικό κλάδο. Τέλος, οι φοιτητές/τριες αποδέχονται την σύνδεση της εκπαίδευσης και των προγραμμάτων σπουδών με την αγορά εργασίας στον τουριστικό κλάδο και κατ’ επέκταση το αντίκτυπο της εκπαίδευσης στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.