Ευέλικτη διοίκηση έργου σε κατασκευαστική εταιρεία: μελέτη περίπτωσης - Γιαννακουδάκης, Ευάγγελος (2024)
Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη με την οποία προχωράει η τεχνολογία και εξελίσσεται η τεχνογνωσία, σε πάση φύσεως εφαρμογές, είναι ιδιαίτερα ραγδαία, ενώ τα αποτελέσματα της, συναντώνται σε καθημερινή βάση κάνοντας την εργασία αλλά και την καθημερινότητα πιο απλοϊκή και γρήγορη. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της εξέλιξης οφείλεται σε τεχνικές και μεθόδους οι οποίες βασίζονται σε παραδοσιακά μοντέλα, τα επεξεργάζονται και τα εξελίσσουν, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο της καινοτομίας, όπου μια νέα τεχνική ή μια μέθοδος εισέρχεται με σκοπό να πρωτοτυπήσει και να απλουστεύσει όλες τις καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, η παρούσα εργασία ασχολείται με τις φαινομενικά νέες ευέλικτές μεθοδολογίες «Agile Project Management» οι οποίες ήρθαν με σκοπό να αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές μεθοδολογίες «Traditional Project management». Η διπλωματική εργασία χωρίζεται σε δύο σκέλη. Αρχικά, θα γίνει παρουσίαση της ποσοτικής έρευνας κλειστού ερωτηματολογίου, το οποίο δόθηκε σε 38 μηχανικούς κατασκευαστικής εταιρείας στην Θεσσαλονίκη. Ενώ στο δεύτερο σκέλος θα γίνει παρουσίαση διαφόρων τεχνικών, μεθόδων αλλά και ενός οδηγού καλών τεχνικών και προτύπων ενός ευέλικτου ηγέτη μέσα σε ένα ευέλικτο περιβάλλον. Ταυτόχρονα και εισαγωγικά θα παρουσιαστούν ορισμοί, ενώ θα πραγματοποιηθεί ένα γρήγορο αλλά ποιοτικό πέρασμα από θεμελιώδεις αρχές που αφορούν το κατασκευαστικό κομμάτι, τόσο σε ειδικό, αλλά και σε γενικό πλαίσιο. Ολοκληρώνοντας, αξίζει να συμπεριληφθεί το γεγονός πως τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι υπάρχουν συσχετίσεις ανάμεσα σε παράγοντες αξιολόγησης των μηχανικών σε ευέλικτα εργασιακά περιβάλλοντα και σε αντίληψη της ευέλικτης διοίκησης σε γενικό πλαίσιο. Για παράδειγμα οι εργασιακές γνώσεις, η ηλικία, οι δεξιότητές, η αντίληψη αλλά και η διαχείριση σχέσεων με συνεργάτες, συναδέλφους και άλλα που θα αναλυθούν στην έρευνα.