Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στον τουρισμό του δήμου Νάξου και μικρών Κυκλάδων - Χωριανόπουλος, Παναγιώτης (2024)
Ο τουρισμός στην Ελλάδα, άρχισε να γνωρίζει άνθιση από την δεκαετία του 1960 και ύστερα, με το φαινόμενο αυτό να αναπτύσσεται μέχρι και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα συμμετέχει στο ΑΕΠ με ποσοστό 20,8% και με 21,7% στην συνολική συμμετοχή (στοιχεία του 2019). Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη μεγάλη προσφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας μας, βρισκόμαστε σε μια θέση στην οποία βιώνουμε τις συνέπειες μιας αποβιομηχανοποιημένης οικονομίας σε ύφεση, η ύπαρξη ακόμη και του αρμόδιου Υπουργείου Τουρισμού δεν επέφερε πολλές αλλαγές, καθώς οι δράσεις του δεν ήταν ολοκληρωμένες, λόγω έλλειψης οράματος, ολοκληρωμένης πολιτικής και συνοχής. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στον Τουρισμό, η προσφορά των ΤΠΕ στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας, η ανάδειξη της σημασίας και των δυνατοτήτων που προσφέρονται από τις εφαρμογές αυτές στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Επίσης, αυτό θα επιτευχθεί μέσα από μια μελέτη περίπτωσης, που επίκεντρο θα έχει τα ξενοδοχεία, Alkyoni Beach Hotel και Naxos Beach από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την ανάδειξη τόσο των ξενοδοχείων, όσο και του νησιού και στη συνέχεια, εφόσον αναλυθούν τα χαρακτηριστικά των ξενοδοχείων, βάση των παροχών τους και το ποια συστήματα πληροφορικής διατρέχουν και είναι εξοπλισμένα, θα διατυπωθούν σχετικά συμπεράσματα για το πόσο τεχνολογικά εξελιγμένη είναι η Νάξος και στην συνέχεια θα τυπωθούν διάφορες προτάσεις για την αναβάθμιση των ξενοδοχείων αυτών. Η μεθοδολογία πραγματοποίησης της παρούσας εργασίας είναι μέσα από πρωτογενή αλλά και δευτερογενή έρευνα. Εκείνη όμως που υπερισχύει είναι η δευτερογενή, καθώς τα στοιχεία αντλήθηκαν μέσα συγγράμματα και διαδικτυακές πηγές, ωστόσο στην μελέτη περίπτωσης των ξενοδοχείων πραγματοποιήθηκε η πρωτογενή μέσα από συνεντεύξεις με τους διευθυντές και τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και στην συνέχεια προστέθηκαν στοιχεία από ηλεκτρονικές πηγές.