Έξυπνες πόλεις - βιώσιμες πόλεις - Χατζηελενούδα, Βικτώρια (2024)
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί στις μέρες μας προτεραιότητα των χωρών. Ως αποτέλεσμα, η διασφάλιση ενός υγιούς περιβάλλοντος, στο οποίο η συνδεσιμότητα και η ενεργειακή απόδοση αποτελούν κανονικότητα, είναι ζήτημα υψίστης σημασίας. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια μεγάλη ποικιλία πόλεων στην Ελλάδα συμμετέχει σε καινοτόμα προγράμματα που προωθούν βιώσιμες και έξυπνες οργανωτικές και διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτός είναι ο λόγος που η παρούσα διατριβή θα επικεντρωθεί σε όρους όπως η βιωσιμότητα, οι τομείς παρέμβασης (οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί) και η σημασία των αστικών πόλεων και των νησιωτικών πόλεων ως σημεία ανάλυσης. Στη συνέχεια, η παρούσα διπλωματική εργασία πρόκειται να προσεγγίσει το θέμα με κριτική ματιά απαριθμώντας κάποιες περιπτωσιολογικές μελέτες ελληνικών και ξένων πόλεων-πόλεων και στη συνέχεια θα αναδείξει τα συμπεράσματα της έρευνας.