Μοντελοποίηση και εξόρυξη δεδομένων διαδικασιών - λειτουργιών - Παπάζογλου, Δημήτρης (2024)
Στην παρούσα εργασία θα μελετηθούν οι έννοιες της εξόρυξης δεδομένων και ιδιαίτερα της μοντελοποίησης και των κύριων εργαλείων της που βοηθούν τις επιχειρήσεις να ανακαλύπτουν τα αδύναμά τους σημεία και να τα ενδυναμώνουν. Η επιχειρησιακή μοντελοποίηση εκτελείται συνήθως από ειδικούς στις επιχειρήσεις. Οι αναλυτές και οι διευθυντές χρησιμοποιούν την τεχνολογία της πληροφορίας σε συνδυασμό με μοντέλα που μπορούν να δημιουργηθούν και να κατασκευαστούν με μεγαλύτερη επιτυχία. Η διαδικασία εξόρυξης δεδομένων μπορεί να εξάγει σχετικές πληροφορίες από ανεπεξέργαστα δεδομένα, όπως συναλλαγές, φωτογραφίες, βίντεο, επίπεδα αρχεία και επεξεργάζεται αυτόματα τις πληροφορίες για τη δημιουργία αναφορών χρήσιμες για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναλάβουν γρήγορα δράση. Έτσι, η διαδικασία εξόρυξης δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις ανακαλύπτοντας μοτίβα και τάσεις στα δεδομένα, συνοψίζοντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας σχετικές πληροφορίες. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η προσέγγιση των εννοιών της μοντελοποίησης και της εξόρυξης δεδομένων διαδικασιών και πως αυτοί οι όροι μπορούν να συσχετιστούν με τις επιχειρησιακές διαδικασίες. Τα τελευταία χρόνια, λόγω του παγκόσμιου ανταγωνισμού της αγορά, οι εταιρείες κάνουν δραματικές αλλαγές ώστε να επιβιώσουν, με επανασχεδιασμό διαδικασιών ή αυτοματοποιώντας δικά τους τμήματα. Η παρούσα διπλωματική στηρίχθηκε στην βιβλιογραφική ανασκόπηση των βασικών θεωρητικών εννοιών.