Δομή βενθικών βιοκοινοτήτων της ανώτερης υποπαραλιακής ζώνης σκληρού υποστρώματος στο Αιγαίο Πέλαγος - Βουγιούκαλου, Κωνσταντίνα- Μαρία (2024)
Η Ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα το Αιγαίο Πέλαγος παραμένουν ελάχιστα μελετημένα. (Mojetta, 1996; Bianchi & Morri, 2000; Koukouras et al., 2001; Voultisadou, 2005; Zenetos et al., 2005; Chintiroglou & Koukouras, 1992). Σε μια προσπάθεια να μελετηθεί η ανώτερη υποπαραλιακή ζώνη σκληρού υποστρώματος στο Αιγαίο, λήφθηκε φωτογραφικό υλικό από τα 0 μέτρα βάθος, από 18 σταθμούς του προγράμματος Protomedea (https://www.protomedea.eu/el/). Η ανάλυση των δειγμάτων έγινε με το λογισμικό photoQuad (Trygonis & Sini, 2012). Τα αποτελέσματα που προέκυψαν χωρίστηκαν σε μορφολογικές ομάδες μακροφυκών, εδραίων ασπόνδυλων και υποστρώματος και συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα των 5 και 15 μέτρων βάθους του ίδιου προγράμματος. Με διαγράμματα ομαδοποίησης κατά συστάδες (Cluster Analysis) και πολυδιάστατης κλιμάκωσης (MDS), αλλά και των τεστ Kruskal- Wallis και Mann-Whitney, διαπιστώθηκε ότι η γεωγραφική θέση Βορά - - Νότου, και κυρίως το βάθος αποτελούν παράγοντες διαφοροποίησης των δειγμάτων. Τελικά, εξετάζοντας την ποσοστιαία κάλυψη των μορφολογικών ομάδων διαπιστώθηκε ότι η ανθρώπινη παρέμβαση, η υπερβόσκηση και τα ξενικά είδη επηρεάζουν τις βενθικές κοινότητες στην ανώτερη υποπαραλιακή ζώνη.