Γεω-χωρικά χαρακτηριστικά και προβλέψεις οπισθοχώρησης λόγω κλιματικής αλλαγής των κυριότερων παραλιών της Σάμου - Τσάκων, Αγγελική (2024)
Οι κλιματικές αλλαγές που παρατηρούνται, αναγνωρίζονται σαν την πιο σοβαρή απειλή για το παγκόσμιο περιβάλλον. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η επιταχυνόμενη διάβρωση των παράκτιων περιοχών, οι έντονες κυματικές καταιγίδες, η εξαφάνιση των παράκτιων οικοσυστημάτων και η έντονη αστικοποίηση συνθέτουν ένα μίγμα που απαιτεί μελέτη, μέτρα και συνείδηση, προτού η κατάσταση του περιβάλλοντος γίνει µη αναστρέψιμη. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θεωρείται μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα παράκτια οικοσυστήματα και τους οικισμούς. Ο παράκτιος χώρος έχει ιδιαίτερη σημασία και υφίσταται έντονες πιέσεις. Η πρόβλεψη της φυσικής αντίδρασης της ακτογραμμής σε ενδεχόμενες μεταβολές της στάθμης θάλασσας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες φυσικών ενδιαιτημάτων και ανθρωπίνων περιουσιών. Στην εργασία αυτή επιχειρείται η πρόβλεψη της φυσικής απόκρισης των ακτογραμμών στις δέκα πιο τουριστικά αναπτυγμένες παραλίες της νήσου Σάμου, με τη βοήθεια αναλυτικών και αριθμητικών μοντέλων.