Τα αντηλιακά ως αναδυόμενος θαλάσσιος ρύπος και οι επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο περιβάλλον - Μόραλη, Ουρανία; Morali, Ourania (2024)
Η παγκόσμια αυξητική τάση της χρήσης των αντηλιακών προϊόντων σχετίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας, τα υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας και τις αλλαγές που παρατηρούνται στην τουριστική αγορά. Η μαζική παραγωγή και χρήση των αντηλιακών έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη απελευθέρωση των ανόργανων και οργανικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη σύνθεση των UV φίλτρων, στο υδάτινο περιβάλλον και κυρίως τις θάλασσες. Έτσι, τα αντηλιακά θεωρούνται ως μια νέα ομάδα αναδυόμενων ρύπων, που αν και το οικοτοξικολογικό τους αποτύπωμα δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως, έχει αποδειχθεί πως μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους θαλάσσιους οργανισμούς και την ανθρώπινη υγεία, με σημαντικότερη επίπτωση την ενδοκρινική διατάραξη. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια ανασκόπηση σχετικά με τους αναδυόμενους ρύπους, τα αντηλιακά και τη σύνθεσή τους, την απελευθέρωση και κατανομή των χημικών τους ενώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, τα επίπεδα στα οποία ανιχνεύονται, τους μηχανισμούς τοξικής δράσης και την επιβάρυνση των οργανισμών, στους οποίους τείνουν να βιοσυσσωρεύονται και να προκαλούν δυσμενείς επιδράσεις. Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει το καίριο περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκύπτει, ιδιαίτερα σε Μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, που αποτελούν παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί, ως εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας, από τους αναδυόμενους ρύπους