Δημιουργία πολιτιστικού ντοκιμαντέρ με θέματα την επίδραση της Σαμοθράκης στον ψυχισμό των ανθρώπων, τον τουρισμό και τα οικολογικά ζητήματα της Σαμοθράκης - Σταυράκη, Ελένη-Χριστίνα (2024)
Η παρούσα εργασία λειτουργεί ως μία συνοδευτική ματιά στα στάδια της ανάπτυξης και της παραγωγής του ντοκιμαντέρ Χαμένη Μητέρα που γυρίστηκε στη Σαμοθράκη τους μήνες Ιούλιο-Νοέμβριο 2021 και προσφέρει μία εικόνα για τη ζωή των τουριστών και των επισκεπτών της Σαμοθράκης. Στην εργασία, έπειτα από μία θεώρηση των μορφολογικών, πληθυσμιακών, τουριστικών χαρακτηριστικών και των οικολογικών ζητημάτων της Σαμοθράκης, ακολουθεί μία θεωρητική μελέτη πάνω στη συζήτηση του τουρισμού. Οι έννοιες τουρίστας και ταξιδιώτης ερευνώνται με σκοπό να αναζητηθούν οι ανταγωνιστικές τάσεις που εμφανίζονται μεταξύ αυτών των δύο εννοιών, καθώς και οι διαφορές τους. Ύστερα αναλύονται τα χαρακτηριστικά του επιτελεστικού τρόπου οπτικοποίησης, με τον οποίο δημιουργήθηκε το ντοκιμαντέρ Χαμένη Μητέρα, και ο εντοπισμός τους σε αισθητηριακές εθνογραφικές ταινίες. Η εργασία κλείνει με έναν απολογισμό πάνω στην έρευνα πεδίου που συντελέστηκε στη Σαμοθράκη πριν, αλλά και τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας· στην προσέγγιση της δημιουργού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και στις μεθόδους της κατά το στάδιο της μετά-παραγωγής.