«Να παίξουμε τάπες;»: φύλο, παιχνίδι και ποδοσφαιρικές συλλογές σε παιδιά Γ’ δημοτικού στη Θεσσαλονίκη - Πατσατζάκη, Ουρανία (2024)
Η παρούσα μελέτη στηρίζεται σε επιτόπια έρευνα, με την ενεργητική συμμετοχή 19 αγοριών ηλικίας 8 έως 9 ετών, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021. Αποσκοπεί στην περιγραφή και ερμηνεία της συλλεκτικής τους συμπεριφοράς, μελετώντας μια συλλογή από ποδοσφαιρικές μεταλλικές ταυτότητες. Δίνεται έμφαση στην έμφυλη εννοιολόγηση του παιχνιδιού παρατηρώντας την αλληλεπίδραση των παιδιών και την έκφραση αντιλήψεων και ιδεών μέσα από τη συλλεκτική πρακτική και την παικτική διαδικασία, συμβάλλοντας στην κοινωνική διάκριση και την κατασκευή της ταυτότητας. Παρατηρείται επίσης, ο τρόπος που συνοικοδομούν τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού την παιδική κουλτούρα τους στον χώρο του σχολείου, διαπραγματευόμενοι την εξουσία μεταξύ ενηλίκων και παιδιών αλλά και μεταξύ των ίδιων των παιδιών. Πώς εκφράζονται οι κοινωνικές ιεραρχίες και πώς τα παιδιά αντιστέκονται σε αυτές. Ποιες αξίες ενσωματώνονται στα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και πώς οι υλικότητες του παιχνιδιού μετατρέπονται σε ενσώματη εμπειρία.