Μελέτη τῆς συμπεριφορᾶς ρευστῶν χαμηλοῦ ἰξώδους μὲ τὴν χρήση ἐναλλακτῶν θερμότητας - Σπανάκος, Μιχαὴλ (2024)
Στὴν παροῦσα πτυχιακὴ ἐργασία μελετήθηκε ἡ ῥοὴ ἀραιωμένου χυμοῦ σὲ ἐκπαιδευτικὸ ἐναλλάκτη θερμότητας διπλοῦ σωλῆνος. Τὰ συστατικὰ τοῦ ἀναμίκτου χυμοῦ ἦταν τὰ ἑξῆς: χυμὸς μήλου (58%), χυμὸς “aronia” (19%), χυμὸς σταφυλιοῦ (13,5%) καὶ χυμὸς ῥοδιοῦ (9,5%). Πραγματοποιήθηκαν πειράματα στὸν ἐναλλάκτη σὲ δύο διαφορετικὲς ῥοὲς ῥευστοῦ (1,4 L/min. καὶ 2,1 L/min.) καὶ σὲ τρεῖς διαφορετικὲς θερμοκρασίες (40°C, 50°C, 60°C) καὶ σὲ δύο διαφορετικὲς ῥοὲς τροφίμου/ψυκτικοῦ μέσου (ὁμορροή, ἀντιρροή). Ἀπὸ τὰ συνολικὰ πειράματα ποὺ διεξήχθησαν, προκύπτει ὅτι ὁ ὁλικὸς συντελεστὴς μεταφορᾶς θερμότητας εἶναι ὑψηλότερος στὴν ὑψηλότερη παροχὴ (2,1 L/min.) καὶ στὴν ὑψηλότερη θερμοκρασία (60°C) εἰσόδου τοῦ ῥευστοῦ τροφίμου στὸν ἐναλλάκτη. Ἐπ’ ἴσης, φαίνεται ὅτι ἡ ἀντιρροὴ ἐξασφαλίζει πιὸ γρήγορους ῥυθμοὺς μεταφορᾶς θερμότητας, ἀξιοποιῶντας μὲ καλλίτερο τρόπο τὴν διαφορὰ θερμοκρασίας τῶν δύο ῥευστῶν.