Παχυσαρκία και κατάθλιψη στην παιδική και στην εφηβική ηλικία - Μούρτου, Συμεώνη (2024)
Ένας από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που επηρεάζουν ή οδηγούν σε παχυσαρκία είναι η κατάθλιψη. Ωστόσο, μια άλλη άποψη είναι ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε κατάθλιψη. Σκοπός της παρούσης βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να εκτιμηθεί ο βαθμός που η παχυσαρκία σχετίζεται με την κατάθλιψη στη παιδική και την εφηβική ηλικία. Αυτή η βιβλιογραφική ανασκόπηση εκτιμά στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες παρατήρησης και συστηματικές ανασκοπήσεις της παγκόσμιας βιβλιογραφίας σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης σε παιδία και εφήβους. Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση δημοσιεύσεων, κυρίως στην μηχανή αναζήτησης ‘’Scopus’’, με κατάλληλες λέξεις κλειδιά. Σύμφωνα με την παρούσα ανασκόπηση, φάνηκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που εξετάζεται. Αν και από τον αριθμό των μελετών φαίνεται ότι υπάρχει η τάση των ερευνητών να εξετάζουν και να μελετούν εάν η παχυσαρκία οδηγεί σε κατάθλιψη, ένα γενικό συμπέρασμα είναι επισφαλές. Η παιδική/εφηβική παχυσαρκία και η κατάθλιψη, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά είναι σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας που μπορεί να επιδεινώσουν τα προβλήματα υγείας των παιδιών ή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα άτομα στην ενήλικη ζωή τους και κατά συνέπεια την κοινωνία στο σύνολό της. Επομένως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, αναπτύσσοντας κατάλληλες πολιτικές, δράσεις ή/και συστάσεις που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας και κατάθλιψης. Η μελέτη βιολογικών οδών που οδηγούν στη μονόδρομη ή στην αμφίδρομη συσχέτιση μεταξύ παχυσαρκίας και κατάθλιψης μπορεί να οδηγήσει στην αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτών. Επιπλέον, υπάρχει ένα κενό γνώσης στη συσχέτιση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και κατάθλιψης με το αν και πώς το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζει την συσχέτιση αυτή.