May '68 / Digital Edition - Κούτσιανου, Χριστίνα (2024)
Η συνάντηση της μουσειακής αφηγηματικής έκθεσης με τις σύγχρονες ψηφιακές δυνατότητες προκαλούν την ανάγκη για έρευνα. Νέα ερωτήματα γεννώνται και επιβάλλουν την διερεύνησή τους. Ξεχνώντας για λίγο το μουσείο στην παραδοσιακή του μορφή, στην παρούσα διπλωματική εργασία, διερευνώνται τα νέα αυτά ερωτήματα που προκύπτουν από τη μετάβαση των εκθέσεων από τη φυσική τους υπόσταση στην ψηφιακή. Ποιες είναι οι προοπτικές μιας τέτοιας διαδικασίας; Η εμπειρία του δημιουργού της έκθεσης αλλά και του επισκέπτη φαίνεται πως αλλάζει σε μεγάλο βαθμό. Τι είναι αυτό όμως που τα διακρίνει μεταξύ τους; Δημιουργείται σε ψηφιακή πλατφόρμα μια έκθεση όπου υπήρχε σαν φυσική αφηγηματική έκθεση και καταγράφονται όλες οι παρατηρήσεις που προκύπτουν. Δημιουργός και επισκέπτης έχουν την ίδια επαφή με το αντικείμενο ή διαφοροποιείται η εμπειρία τους; Το σκηνικό αλλάζει, και ο τρόπος σκέψης το ίδιο. Λίγα πράγματα μένουν ίδια. Η αφηγηματική έκθεση μετατρέπεται σε κάτι διαφορετικό προσπαθώντας να κρατήσει τα νοήματα και το περιεχόμενο της ιστορίας χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα και τις δυνατότητες που παρέχει ο ψηφιακός κόσμος.