Ανάλυση απόδοσης, ποιότητας και διαθεσιμότητας μηχανών (ΟΕΕ) σε γραμμή εμφιάλωσης χυμών μέσω του λογισμικού Evocon - Χατζηκοντίδου, Αναστασία (2024)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται και αναλύεται ο δείκτης της Ολικής Αποδοτικότητας Μηχανών (ΟΕΕ), ένα δείκτη που είναι συνυφασμένος με τη φιλοσοφία της Λιτής Παραγωγής. Ο όρος Λιτή Παραγωγή ξεκίνησε μέσω της ιδέας της μαζικής παραγωγής προϊόντων στα εργοστάσια και επεκτάθηκε μέσω των συστημάτων που ανέπτυξαν μηχανικοί στην TOYOTA δημιουργώντας σε πρακτικό επίπεδο την δομή των εταιρειών που υπάρχουν και σήμερα. Μέσω της φιλοσοφίας της Λιτής Παραγωγής, έχουν προταθεί τεχνικές βελτίωσης της απόδοσης της παραγωγής όπως το ΚΑΙΖΕΝ,ΤΡΜ,SMED, 5S και πολλά άλλα, τα οποία έχουν αξιοποιήσει πολλές εταιρείες παγκοσμίως για την βελτίωση του ΟΕΕ. Στην εργασία αυτή γίνεται παρουσίαση μιας μελέτης εφαρμογής του εργοστασίου ΒΙΤΟΜ, του ομίλου Αφοί Χριστοδούλου, το οποίο ξεκίνησε να παρακολουθεί το δείκτη ΟΕΕ μέσω του λογισμικού καταγραφής και παρακολούθησης της παραγωγής με το όνομα EVOCON. Μέσω της συλλογής δεδομένων με αισθητήρες στην παραγωγή, γίνεται παρουσίαση και ανάλυση μέσω του EVOCON για την πορεία των παραγωγικών διαδικασιών της εταιρείας από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Παρουσιάζονται αναλύσεις παραγωγικότητας των μηχανών, ανα βάρδια, ανα προϊόν, ανα γραμμή παραγωγής κ.α. Επιπλέον εντοπίζονται απώλειες στη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού στις γραμμές παραγωγής και παρουσιάζονται πιθανές εξηγήσεις αλλά και αναλύσεις επι αυτών. Ακόμη γίνονται προτάσεις βελτίωσης στην υπάρχουσα κατάσταση ως επόμενες ενέργειες, στις οποίες σημαντικό ρόλο παίζουν οι ίδιοι οι χειριστές των μηχανών αλλά και μικροβελτιώσεις στις παρτίδες. Τέλος προδιαγράφονται πιθανές επεκτάσεις σχετικές με τον ΟΕΕ που μπορούν να υλοποιηθούν αξιοποιώντας τις αναβαθμισμένες δυνατότητες και εργαλεία που αναπτύσσονται στα πλαίσια του Industry 4.0 και του Internet of Things.