Agenda 2030 και αυτορρύθμιση στη ναυτιλία - Κούσκουλας, Παναγιώτης (2024)
Στην παρούσα εργασία γίνεται εκτενής ανάλυση της «Ατζέντας 2030» του ΟΗΕ η οποία μέσω των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των 169 υπο-στόχων τους στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη και πως μέσω της Ατζέντας η ναυτιλία «αυτορυθμίζεται». Αρχικά αναλύεται το πλαίσιο των κριτηρίων ESG και ο τρόπος που λειτουργούν για τις επιχειρήσεις και το περιβάλλον τους, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους παράγοντες των κριτηρίων. Έπειτα, παρουσιάζονται μερικοί από τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων στα θέματα των ESG. Η εργασία στη συνέχεια παρουσιάζει την σχέση της «Ατζέντας 2030» και του κλάδου της ναυτιλίας, ενώ τέλος εξετάζει την σχέση της ναυτιλίας με τα κριτήρια ESG και επικεντρώνεται στο πως θα υιοθετηθούν τέτοιες στρατηγικές από τη βιομηχανία.