Εκπαιδευτική διαδικασία στη περίοδο της πανδημίας COVID-19: ο ρόλος του διευθυντή της εκπαιδευτικής μονάδας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση - Γεωργούλα, Πηνελόπη (2024)
Με την παρούσα διπλωματική εργασία, επιχειρείται να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου, ο ρόλος του διευθυντή σε περίοδο κρίσης στη ΔΔΕ, όπως είναι η πανδημία που αντιμετωπίζουμε σε μία σχολική μονάδα εδώ και δύο χρόνια και πώς η εκπαιδευτική διδασκαλία εξ΄ αποστάσεως λειτουργεί ομαλά και αποτελεσματικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η μελέτη αυτή επίσης, περιγράφει το ρόλο που διαδραματίζει ο διευθυντής στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και τέλος αναφέρονται οι βασικότεροι μέθοδοι με τις οποίες μπορεί ένας διευθυντής να την αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο. Η έρευνα διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2021 και στην πορεία ακολούθησε ποσοτική μεθοδολογική προσέγγιση με εργαλείο συλλογής το ερωτηματολόγιο - μελετήθηκαν οι απόψεις 113 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, οι οποίοι συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο σε αποκλειστικά ηλεκτρονική μορφή. Λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά ευρήματα της έρευνας, προκύπτει πως οι διευθυντές της σχολικής μονάδας χαρακτηρίστηκαν υποστηρικτικοί ως προς τα τεχνικά θέματα αλλά και τα ζητήματα διδασκαλίας. Επίσης, ουδέτερες ήταν οι απαντήσεις των εκπαιδευτικών σε θεωρητικά ζητήματα για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών. Όσον αφορά τα συμπεράσματα της έρευνας σε σχέση με τα αποτελέσματα της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης στους μαθητές είναι αρνητικά τόσο στην ψυχολογική κατάσταση, στην πνευματική ανάπτυξη, την επικοινωνία αλλά και τις γνώσεις. Επιπρόσθετα, όσον αφορά τα συμπεράσματα της έρευνας σε σχέση με τα αποτελέσματα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς είναι θετικά στην απόκτηση γνώσεων σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες ο ρόλος του διευθυντή του σχολείου είναι εξαιρετικά καθοριστικός και σημαντικός, διότι οφείλει να είναι σε θέση να διαχειρίζεται τις κρίσεις εντός της σχολικής μονάδας, στην προκειμένη περίπτωση αυτής της πανδημίας αλλά και τη προσαρμογή τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών στην τρέχουσα κατάσταση. Αυτό επιτυγχάνεται με το να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικός σε πολλά ζητήματα τόσο επιστημονικά όσο και θέματα διδασκαλίας.