Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού - Κουρέλλου, Έλενα (2024)
Καθώς διανύουμε την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) συνεχίζει να αναδιαμορφώνει βαθιά την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η παρούσα εργασία εστιάζει στην επανάσταση αυτή και στις επιδράσεις που ασκεί στη σφαίρα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRM) - μια κρίσιμη λειτουργία όλων των οργανισμών σήμερα. Η επιρροή της τεχνητής νοημοσύνης στο ανθρώπινο δυναμικό από τη μια πλευρά, υπόσχεται αποτελεσματικότητα και ακρίβεια, ενώ από την άλλη θέτει επίσης μια πληθώρα ηθικών και κοινωνικοτεχνολογικών ερωτημάτων. Η διχοτόμηση αυτή αποτελεί ένδειξη της μετασχηματιστικής δύναμης που κατέχει η τεχνητή νοημοσύνη, της ικανότητάς της να επαναπροσδιορίζει τον ιστό του ανθρώπινου δυναμικού και, κατά συνέπεια, τη συνολική οργανωτική κουλτούρα. Αυτή η μελέτη, επομένως, επιχειρεί να αξιολογήσει κριτικά τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο ανθρώπινο δυναμικό. Διερευνά το πώς η τεχνητή νοημοσύνη, ως ανατρεπτική καινοτομία, αναδιαμορφώνει τις παραδοσιακές διαδικασίες ανθρώπινου δυναμικού, από τη στρατολόγηση και την επιλογή έως την εκπαίδευση, τη διαχείριση απόδοσης και τη δέσμευση εργαζομένων. Επίσης, εμβαθύνει στις προκλήσεις και τις ηθικές επιπτώσεις που παρουσιάζει αυτή η τεχνολογική αλλαγή.