Η υπόθεση "Ever Given" - Χουδετσανάκη, Κωνσταντίνα (2024)
Αποτελεί γεγονός ότι το ατύχημα της προσάραξης του πλοίου EverGiven στη Διώρυγα του Σουεζ, στις 23 Μαρτίου του 2021 , προκάλεσε «χάος » στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα, θίγοντας κρείσσονος σημασίας ζητήματα,τόσο στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και στο νομικό κόσμο. Ως επακόλουθο του ανωτέρω συμβάντος, ήταν η δημιουργία τεράστιας κυκλοφοριακής συμφόρησης καθώς η κυκλοφορία και στις δυο κατευθύνσεις είχε αποκλειστεί για περισσότερο από 6 μέρες. Η κρατική αρχή της διώρυγας του Σουέζ διεκδίκησε αποζημιώσεις «μαμούθ» , καθώς το ποσό που ζητήθηκε από τους υπεύθυνους του πλοίου EverGiven, υπολογίζεται ότι έφτασε στα 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αμέσως μετά το ατύχημα, οι θέσεις των ενδιαφερομένων ήταν σαφώς διαφορετικές, και σε κάποιο βαθμό, αντίθετες .Οι νομικές διαφορές και τα δικαιώματα που προέκυψαν μετά το τέλος της επιχείρησης απεμπλοκής του πλοίου αποτελούν θέμα ανάλυσης της παρούσας διπλωματικής εργασίας, καθώς όπως ήταν εύλογο για το εν λόγω ατύχημα, ασκήθηκαν αγωγές από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που τα συμφέροντα τους επλήγησαν εξαιτίας αυτού του ατυχήματος. Τα νομικά ζητήματα που πραγματώνονται στην παρούσα εργασία αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεδομένου ότι οι νομικές διαφορές που έχουν προκύψει θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να κλείσουν πλήρως.