Η επίδραση της απόδοσης ESG στα χαρακτηριστικά των εταιριών της αεροπορικής βιομηχανίας - Ψαρός, Ηλίας (2024)
Η αεροπορική βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα της βιομηχανίας των μεταφορών και σημαντικό παράγοντα που ωθεί την οικονομική ανάπτυξη, καθώς συνεισφέρει στη μεταφορά προσώπων και αγαθών, όπως εμπορευμάτων, φαρμάκων, ταχυδρομικών αντικειμένων. Χωρίς τις αερομεταφορές ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός, καθώς πολλές βιομηχανίες δραστηριοποιούνται χάρη στην αεροπορική βιομηχανία, όπως ο τουριστικός κλάδος, οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι ταχυμεταφορές, η διανομή του τύπου κ.α. Τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, της ραγδαίας βιομηχανικής ανάπτυξης και της αύξησης των αναγκών του ανθρώπου έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο όγκος των μετακινήσεων, μεταξύ αυτών και των αεροπορικών. Το γεγονός αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα, φέρνοντας το κλάδο αντιμέτωπο με το ζήτημα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και βιωσιμότητας. Εκτός αυτού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αερομεταφορείς δεν είναι αποκομμένοι από την κοινωνία και η λειτουργία τους επηρεάζεται και επηρεάζει ομάδες ενδιαφερομένων, όπως οι εργαζόμενοι, οι πελάτες, οι επενδυτές, οι προμηθευτές, οπότε ζητήματα κοινωνικής υπευθυνότητας και εταιρικής διακυβέρνησης αποτελούν σημαντικό παράγοντα διασφάλισης της βιωσιμότητάς τους. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι διπλός: Πρώτον στοχεύει να αναδείξει το εννοιολογικό εργαλείο του ESG στην αεροπορική βιομηχανία και να παρουσιάσει με ποιο τρόπο εφαρμόζονται οι τρεις διαστάσεις του στον κλάδο σήμερα. Το δεύτερο μέρος της έρευνας εξετάζει την επίδραση της εταιρικής υπευθυνότητας και των τριών πυλώνων του ESG στα χαρακτηριστικά των εταιριών της αεροπορικής βιομηχανίας, όπως η εταιρική αξία, η οικονομική απόδοση, η μόχλευση, η ηλικία και το μέγεθος της εταιρίας. Εξετάζονται 30 αεροπορικές στην περίοδο 2017-2022 και μέσω της συγκέντρωσης και ανάλυσης των δεδομένων προκύπτει ότι η περιβαλλοντική υπευθυνότητα συσχετίζεται θετικά με την εταιρική αξία και αρνητικά με την οικονομική απόδοση, ενώ οι πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης συσχετίζονται θετικά τόσο με την εταιρική αξία όσο και με την οικονομική απόδοση των εταιριών, επιβεβαιώνοντας τα αποτελέσματα άλλων ερευνών που έχουν γίνει σε παρόμοιες βιομηχανίες. Παράλληλα, οι διαστάσεις του ESG συσχετίζονται θετικά με το μέγεθος και την ηλικία των εταιριών και εφαρμόζονται λιγότερο στις εταιρίες χαμηλού κόστους σε σύγκριση με τις εταιρίες πλήρους εξυπηρέτησης. Παρατηρείται αύξηση της απόδοσης ESG και κυρίως της απόδοσης κοινωνικής υπευθυνότητας τα έτη της πανδημίας σε σύγκριση με την περίοδο πριν την έξαρση της πανδημίας.