Συναισθηματικές σχέσεις με τα μαθηματικά και τη φυσική κατά τη μετάβαση στο λύκειο: μια διεπιστημονική προσέγγιση ψηφιακής αφήγησης - Μαρκάτου, Γεωργία (2024)
Η μετάβαση στο Λύκειο, αντιπροσωπεύει μια κρίσιμη περίοδο για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη των μαθητών, ιδιαίτερα στους τομείς των Μαθηματικών και της Φυσικής. Οι συναισθηματικές σχέσεις με τις δυο αυτές επιστήμες, διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση της εμπλοκής, των κινήτρων των μαθητών και, τελικά, στην επιτυχία τους σε αυτούς τους κλάδους. Καθώς η βιβλιογραφία αναφορικά με τη συναισθηματική σχέση των μαθητών με τα Μαθηματικά και τη Φυσική κατά τη μετάβαση στο Λύκειο, αλλά και το αν υπάρχουν σχέσεις μεταξύ αυτών των δυο συναισθηματικών σχέσεων, παρουσιάζεται ελλιπής, η εργασία αυτή χρησιμοποίησε το εργαλείο της Ψηφιακής Αφήγησης για να απαντήσει σε αυτά τα ερευνητικά ερωτήματα. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκαν 2 μαθητές και μια μαθήτρια της Α΄ Λυκείου από τον ίδιο χώρο ιδιωτικής εκπαίδευσης, από διαφορετικά υπόβαθρα και επίπεδα κινήτρων. Κάθε ένα παιδί δημιούργησε δυο Ψηφιακές Αφηγήσεις, μια για τα Μαθηματικά και μια για τη Φυσική και εξέφρασε τη συναισθηματική του σχέση με τα δυο μαθήματα κατά τη μετάβαση στο Λύκειο. Στη συνέχεια τα παιδιά βρέθηκαν στον ίδιο χώρο και αρχικά υποβλήθηκαν σε προφορικές συνεντεύξεις. Έπειτα παρακολούθησαν τις Ψηφιακές Αφηγήσεις των συμμαθητών τους και κατέγραψαν προσωπικούς αναστοχασμούς αναφορικά με τις προβολές, ενώ τελικά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την όλη εμπειρία η οποία ολοκληρώθηκε με έναν ακόμα αναστοχασμό από τον κάθε μαθητή. Τα αποτελέσματα της έρευνας κρίνονται θετικά αφού οι μαθητές και η μαθήτρια κατάφεραν να εκφράσουν τη συναισθηματική τους σχέση με τα Μαθηματικά και τη Φυσική μέσω της Ψηφιακής Αφήγησης και να προσδιορίσουν τις διαφορές που εντόπισαν κατά τη μετάβαση στο Λύκειο. Εξαιτίας του μικρού μεγέθους του δείγματος, μπορεί να περιοριστεί η γενίκευση των ευρημάτων. Μπορεί να είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα που να ισχύουν για έναν μεγαλύτερο πληθυσμών ενώ παράλληλα η υποκειμενικότητα μπορεί να οδηγήσει σε μεροληψία και να περιορίσει την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των ευρημάτων Για περεταίρω έρευνα, με σημείο αφετηρίας την εν λόγω εργασία, προτείνεται η δημιουργία Ψηφιακών Αφηγήσεων στο παρόν θέμα και όχι, μόνο, μέσω των social media και συγκεκριμένα του TikTok καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο δημιουργίας Ψηφιακών Αφηγήσεων (μικρή διάρκεια, ήχος, εικόνα έκφραση )και είναι ήδη πόλος έλξης για το δείγμα στο οποίο αναφέρεται η παρούσα έρευνα. Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγούμαστε αφορά στην σχέση των μαθητών με το μάθημα των Μαθηματικών στην οποία κυριαρχεί μια ανασφάλεια ως συσχέτιση με το πρόγραμμα σπουδών και τη διεξαγωγή του μαθήματος. Παράλληλα καταγράφεται ότι η συναισθηματική σχέση με τα Μαθηματικά φαίνεται να μην επηρεάζει τη σχέση των μαθητών με τη Φυσική.