Οι ενόπλιοι χοροί απ' την Αρχαϊκή εποχή - Κουτούζου, Χρυσούλα (2024)
Ο χορός καταγράφεται ως μια από τις αρχαιότερες τέχνες και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού γίγνεσθαι όλων των ανθρώπων και λαών της γης ανά τους αιώνες. Οι κάτοικοι στον ελλαδικό χώρο ήταν από τους πρώτους λαούς που ασχολήθηκαν με την τέχνη του χορού, και του έδωσαν μεγάλη αξία και θέση σε όλες της εκφάνσεις της ζωής τους. Οι Αρχαίοι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου, πίστευαν ότι ο χορός ήταν δώρο των θεών στους ανθρώπους και ήταν απόλυτα συνδεδεμένος με τη θρησκεία και την μυστηριακή λατρεία. Επίσης, αποτελούσε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για την πολεμική εκπαίδευση των νέων, ανδρών και γυναικών με τη συνεχή εξάσκηση και γνώση των ενόπλιων χορών. Οι ενόπλιοι χοροί ήταν μια ειδική κατηγορία χορών, μοναχικών ή ομαδικών που χορεύονταν συνήθως από γυμνούς χορευτές οι οποίοι όμως έφεραν τον πολεμικό τους εξοπλισμό. Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια μελέτης και ερμηνευτικής προσέγγισης σκηνών από την αγγειογραφία της αρχαϊκής περιόδου, ενώ παράλληλα επιχειρείται αποδελτίωση κειμένων της αρχαιοελληνικής γραμματείας καθώς και νεότερων μελετητών που αφορούν στους ενόπλιους χορούς και στην πορεία τους από την Αρχαϊκή εποχή έως και σήμερα. Διαπιστώθηκε ότι η μελέτη των αγγείων δυσχεραίνεται εφόσον αυτά είναι διασκορπισμένα σε συλλογές και μουσεία σε διάφορα σημεία του κόσμου. Γενικότερα, πρόκειται για ένα θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον που δεν έχει όμως μελετηθεί επαρκώς.