Θαλάσσια ρύπανση και μικροπλαστικά: η συμβολή της μη τυπικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη γνώσεων και διαμόρφωση στάσεων σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Κουτάντου, Εμμανουέλα (2024)
Καθώς τις τελευταίες κυρίως δεκαετίες η παραγωγή προϊόντων που κατασκευάζονται από πλαστικά έχει εκτιναχθεί, η παρουσία τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα ως ρύποι γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Αποκλειστικός υπαίτιος αυτής της πραγματικότητας είναι ο άνθρωπος που με την αυξημένη χρήση αυτών των προϊόντων και ταυτοχρόνως τη μη ορθή διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται κατά τη φάση κατασκευής, διάθεσης και χρήσης τους, ρυπαίνει ανεξαιρέτως όλα τα οικοσυστήματα και ως εκ τούτου και τα θαλάσσια. Προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης σχετικών προβλημάτων, ιδιαιτέρως σημαντική εμφανίζεται να είναι η συμβολή της τυπικής αλλά και της μη τυπικής εκπαίδευσης που στοχεύουν στη μετάδοση γνώσεων και στη δημιουργία φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον στάσεων και συμπεριφορών, όχι μόνο των μαθητών όλων των βαθμίδων αλλά και των πολιτών εν γένει στο πλαίσιο μιας διά βίου εκπαίδευσης. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στις δυνατότητες που δίνονται στο πλαίσιο της μη τυπικής εκπαίδευσης ως προς την προώθηση ζητημάτων θαλάσσιας ρύπανσης από μικροπλαστικά και τον βαθμό επίδρασης μιας σύντομης διδακτικής παρέμβασης στον εμπλουτισμό των γνώσεων και την ενδυνάμωση των φιλικών προς το θαλάσσιο περιβάλλον στάσεων και συμπεριφορών μαθητών Δημοτικού.