Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: απόψεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τον εορτασμό της - Μητσού, Παρασκευή Νεκταρία (2024)
Ο άνθρωπος και το περιβάλλον συνιστούν μια αδιάκοπη ενότητα που χαρακτηρίζεται από μια σχέση αλληλοσυμπλήρωσης και αλληλεξάρτησης που συνεχώς μεταβάλλεται. Στο ταξίδι για την κατάκτηση της γνώσης, από τις αποσκευές κάθε ανθρώπου δεν πρέπει να λείπουν τρεις βασικές έννοιες: της φύσης, του περιβάλλοντος και της αειφορίας. Και οι τρεις πορεύονται μαζί και με τα πινέλα τους δημιουργούν έναν πίνακα ζωγραφικής με φωτεινά χρώματα και φαντασία που στέλνει το δικό του μήνυμα σ' όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη: «Ας κάνουμε τον κόσμο, όπως ήταν κάποτε στη φαντασία μας»! Συνεπιβάτης στο πολύχρωμο ταξίδι της ζωής, είναι η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, η οποία εμπλουτισμένη με αρχές θα ταξιδέψει τον άνθρωπο πνευματικά και σωματικά στις αθέατες πτυχές του περιβάλλοντος, αποκτώντας γνώσεις, αξίες, δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να συμπεριφέρεται σωστά απέναντι στα δώρα που του προσφέρει απλόχερα η φύση. Ο άνθρωπος πάντα είχε στενές σχέσεις με το περιβάλλον στέλνοντας μηνύματα από την εμπειρία της σχέσης αυτής στις μελλοντικές γενιές. Η επείγουσα ανάγκη για την επίλυση των προβλημάτων του πλανήτη, έφερε στο φως τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που από το 1974 γιορτάζεται κάθε χρόνο την 5η Ιουνίου, τιμώντας το περιβάλλον με εμβληματικές δράσεις ευαισθητοποίησης για τα αναδυόμενα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν. Το σύνθημα «Μία Μόνο Γη» κάθε Ιούνιο τονίζει ότι ο άνθρωπος πρέπει να ζει βιώσιμα και σε σύμπνοια με τη φύση. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην έρευνα που θα υλοποιηθεί με ερωτηματολόγιο, και θα εντοπιστεί ο βαθμός στον οποίο πραγματοποιούνται δραστηριότητες για τον εορτασμό. Επίσης, από τα αποτελέσματα της έρευνας θα προβούμε στη διατύπωση συμπερασμάτων και προτάσεων .