Η αρχιτεκτονική στα χρόνια της Ιταλοκρατίας στη Λέρο, στο πλαίσιο της πολιτισμικής διάστασης της εκπαίδευσης για την αειφορία: μελέτη περίπτωσης το δημοτικό σχολείο του Λακκίου Λέρου - Εμμανουήλ, Αικατερίνη (2024)
Στην παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί να καταδειχθεί η δυνατότητα αξιοποίησης της τοπικής γνώσης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία. Η έρευνα επικεντρώνεται στην ανάδειξη και αξιοποίηση των παλιών ιταλικών κτιρίων και στη συμβολή της εκπαίδευσης προς αυτή την κατεύθυνση. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, με έμφαση στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που κληροδότησαν οι Ιταλοί στη Λέρο. Ιδιαίτερα η εκπαίδευση στα χρόνια της ιταλοκρατίας, αλλά και η σύνδεση της πρωτοποριακής, για την εποχή, αυτής αρχιτεκτονικής με το περιβάλλον, στο πλαίσιο του νέου τρόπου ζωής, των νέων ηθών, της νέας παιδείας, αλλά και των καλών σχέσεων μεταξύ Ιταλών και Λεριών, που θέλησαν να επιβάλουν οι κατακτητές, για να εντυπωσιάσουν τους ντόπιους κατοίκους, ώστε να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση, είναι ζητήματα, που αξίζει να διερευνηθούν και να μελετηθούν. Το ιστορικό κτίριο του Δημοτικού σχολείου της νέας πόλης του Λακκιού, αποτελεί εντυπωσιακό δείγμα αυτής της αρχιτεκτονικής του «ορθολογισμού» και εναρμονίζεται με το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διερευνηθεί, αν και κατά πόσο η ιταλική αρχιτεκτονική επηρέασε την αρχιτεκτονική των νεότερων κτιρίων. Το μεθοδολογικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή δεδομένων είναι η ημιδομημένη συνέντευξη. Η διπλωματική εργασία θα ολοκληρωθεί με την παράθεση ορισμένων συμπερασμάτων της έρευνας και προτάσεων περαιτέρω αξιοποίησης και ανάδειξης του κτιρίου του Δημοτικού σχολείου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λακκίου Λέρου. Η συγκεκριμένη έρευνα επιχειρεί να συμβάλει στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορικής διαχείρισης της περιοχής. Οι κάτοικοι της Λέρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την πολιτιστική κληρονομιά και επιζητούν τη συντήρηση και την ανάδειξη τον κτιρίων, που χτίστηκαν κατά την ιταλοκρατία, ενώ θεωρούν ότι συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.