Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: προκλήσεις, προοπτικές. - Μπεσσή, Ευγενία (2024)
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, το οποίο μας αφορά όλους, αφού μας επηρεάζει αισθητά, είναι το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μόλυνση των υδάτων, η κλιματική αλλαγή είναι αποτελέσματα της υποτίμησης του περιβάλλοντος από εμάς. Πλέον απαιτείται η άμεση δράση για την προστασία του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνοντας ένα σύνολο πρωτοβουλιών με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας έχει ως στόχο να κάνει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο. Οι βλέψεις υπόκειντο στην επανένταξη υφιστάμενων νόμων που αφορούν τα πλεονεκτήματα του κλίματος και στη δημιουργία νέων για την κλιματική οικονομία, τη βιοποικιλότητα, την καινοτομία, τη γεωργία και την ανακαίνιση κτιρίων με νέες βιώσιμες μεθόδους. Η Επιτροπή παράλληλα έχει λάβει υπόψιν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με τροφές στις οποίες εμπεριέχονται βλαβερές ουσίες, μη επιτρεπτές με σκοπό να τις απαγορεύσουν ή έστω να τις περιορίσουν. Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στους στόχους της Ε.Π.Σ., στις βλέψεις της, στις προοπτικές της, στα όργανα που την βοηθούν, στις πολικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει δημιουργώντας δυσανασχέτηση για την ολοκλήρωση του τελικού σκοπού της Συμφωνίας. Το κίνητρο δημιουργίας της Συμφωνίας αυτής είναι εξίσου σημαντικό να επισημανθεί, αφού ως Ευρωπαίοι πολίτες απαιτείται να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στον τόπο μας. Χρειάζεται να ξέρουμε πως η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για το 1/3 περίπου των εκπομπών αερίου παγκοσμίως που καταστρέφουν το όζον και πως ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από το 50%) των οικοσυστημάτων που βρίσκονται στην Ευρώπη, απειλούνται από καταστροφές λόγω της κακής διαχείρισής τους. Ολοκληρώνοντας την εργασία, παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη οπτική για το απαιτούμενο θέμα τονίζοντας τις προοπτικές και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και πως θα ωφεληθούμε εμείς οι ίδιοι μέσω αυτής της Συμφωνίας οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά.