Οι εσωτερικές αντιπαλότητες και ο "πόλεμος δια αντιπροσώπων" στη Λιβύη - Κουκουθάκη, Μαρία (2024)
Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει τις κινήσεις των κύριων δρώντων που εμπλέκονται στον πόλεμο της Λιβύης και τα κίνητρα τους. Η Λιβύη βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και μια δεκαετία σχεδόν. Τον τελευταίο χρόνο, η σύγκρουση αυτή έχει κλιμακωθεί και έχει μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο δι' αντιπροσώπων. Από το 2014, η χώρα είναι διαιρεμένη πολιτικά, στρατιωτικά, διοικητικά και γεωγραφικά μεταξύ του στρατοπέδου του Haftar και της αναγνωρισμένης κυβέρνησης υπό τον Fayez al Sarraj. Επίσης γίνεται μία συνοπτική παρουσίαση της χώρας της Λιβύης με καταγραφή των χαρακτηριστικών της, σημαντικών ιστορικών γεγονότων, του πολιτικού της συστήματος αλλά και του ζητήματος των φυλών της. Επιπλέον, παρουσιάζονται τα μετά Καντάφι γεγονότα και αναλύονται οι δράσεις των εμπλεκόμενων μερών, εσωτερικών και εξωτερικών, στη σύγκρουση της Λιβύης. Τέλος, ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συμμετοχή της διεθνούς κοινότητας στην κρίση αλλά και η εξέταση των λόγων αποτυχίας εφαρμογής της "ευθύνης για προστασία".