Αστρονομία και μυθολογική παράδοση στην αρχαία Αίγυπτο μέσα από την εξέταση αντιπροσωπευτικών αρχαιολογικών και κειμενογραφικών πηγών - Λιανού, Βασιλεία (2024)
Βασικός στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί η παρουσίαση των διαφόρων αστρονομικών πεποιθήσεων που αναπτύχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της αρχαίας Αιγύπτου και της σύνδεση αυτών, με τη μυθολογική παράδοση. Μέσω αντιπροσωπευτικών αρχαιολογικών και κειμενογραφικών πηγών, θα αποδειχθεί με ποιόν τρόπο ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός αντιλαμβανόταν τη δημιουργία και τη συνέχιση του κόσμου, τι μορφές απέδιδε στο ουράνιο τοπίο και πως αλληλεπιδρούσε ενεργά με αυτό, επινοώντας ημερολόγια, αστρικά «ρολόγια», κοσμογονικές αφηγήσεις και κανονιστικές θεωρήσεις ως προς την αρχιτεκτονική των μνημειακών συμπλεγμάτων. Η ανάλυση θα επικεντρωθεί στον εντοπισμό των αστρονομικών εννοιών που κρύβονται πίσω από την εικονογραφία, τα τέχνεργα, τις αφηγήσεις, τους θρησκευτικούς εορτασμούς, τα τελετουργικά και τους προσανατολισμούς των ναών και των ταφών, που χρησιμοποιήθηκαν ως δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπινου και θεϊκού κόσμου, καθορίζοντας σημαντικά την ταυτότητα της πολύπλοκης αιγυπτιακής σκέψης και παράδοσης. Μέσω των παραπάνω, θα αποδειχθεί πόσο σημαίνουσα αποτελεί η μελέτη διασύνδεσης μεταξύ ουρανού και θρησκείας, των πρώτων εννοιών που έδωσαν νόημα στην ύπαρξη και που αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία της αστρονομίας, μια από τις αρχαιότερες επιστήμες της ανθρωπότητας.