Ανάπτυξη εφαρμογής τυχερού παίγνιου για καταγραφή και ανάλυση της εμπειρίας αλληλεπίδρασης - Τσάμπαλλας, Βασίλειος (2024)
Ο διαδικτυακός στοιχηματισμός έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω των εξελίξεων στην τεχνολογία και της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών για εμπειρίες ψηφιακής ψυχαγωγίας, ειδικά μετά την έξαρση της πανδημίας του Covid-19. Η έλευση αυτή έχει φέρει στο προσκήνιο πολλές ευκαιρίες καθώς και προκλήσεις για τη βιομηχανία του τζόγου. Ενώ οι διαδικτυακές πλατφόρμες τζόγου έχουν προσφέρει ευκολία και προσβασιμότητα στους χρήστες σε όλο τον κόσμο, η διαθεσιμότητά τους 24/7, σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής επίβλεψης και άμεσων οικονομικών συνεπειών, έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον προβληματικό τζόγο και τις υπεύθυνες πρακτικές στοιχηματισμού. Συγκεκριμένα, η πιθανότητα υπερβολικής και εθιστικής συμπεριφοράς μεταξύ ευάλωτων ατόμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο προβληματικών συμπεριφορών εντός και εκτός των στοιχηματικών δραστηριοτήτων. Ο πιο συνετός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού βρίσκεται στους ίδιους τους παίκτες και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τυχερά παίγνια. Η κατανόηση διαφορετικών μοτίβων της ανθρώπινης συμπεριφοράς κατά το τζόγο συνεπάγεται την αναγνώριση των συναισθημάτων που βιώνονται κατά το τζόγο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά αλλάζουν κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας δραστηριότητας. Με τις γνώσεις αυτές μπορεί να δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στοιχεία σχεδιασμού παιχνιδιών που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην στοιχηματική εμπειρία των χρηστών, και παράλληλα να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εργαλείων υπεύθυνου τζόγου για τον έγκαιρο εντοπισμό και πρόληψη προβληματικών ενεργειών, ώστε να διευκολύνεται το υπεύθυνο παιχνίδι. Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να αντιμετωπίσει αυτά τα στοιχεία για τη δημιουργία ενός υπολογιστικού μοντέλου στοιχηματικής εμπειρίας με σκοπό την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο μέσος χρήστης αλληλεπιδρά με τυχερά παίγνια και την νοοτροπία πίσω από αυτόν. Συγκεκριμένα, δημιουργήσαμε ένα τυχερό παίγνιο (ρουλέτα) και αξιολογήσαμε την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων με το παίγνιο μελετώντας τα συλλεγμένα δεδομένα παιχνιδιού και αποτιμώντας τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις χρησιμοποιώντας μέθοδο βίντεο (video modality). Αυτή η εργασία παρέχει τη βάση για την ανάπτυξη μιας πολυτροπικής διεπαφής που μπορεί να βοηθήσει στην αποτύπωση της στοιχηματικής εμπειρίας. Στο πλαίσιο της έρευνάς μας επιχειρούμε να απαντήσουμε τα ακόλουθα ερευνητικά ερωτήματα: (α) ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος που στοιχηματίζει και (β) πως τα συναισθήματα που ανιχνεύονται αλλάζουν πριν και μετά από ένα συμβάν.