Ανάλυση και παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών παραβίασης κωδικών πρόσβασης - Βαβαΐτης, Δήμος; Vavaitis, Dimos (2024)
Η χρήση του κωδικού πρόσβασης ως ένα από τα πλέον διαδεδομένα μέσα αυθεντικοποίησης των χρηστών κάνει την έρευνα και ανάλυση των τεχνικών παραβίασης τους ιδιαίτερα σημαντική για την ασφάλεια τους τόσο κατά τη δημιουργία τους όσο και κατά την χρήση τους. Στην παρούσα εργασία περιγράφονται οι ευπάθειες που παρουσιάζουν οι κωδικοί πρόσβασης και οι πολιτικές ασφαλείας που προτείνονται από πρότυπα διεθνών οργανισμών για τη δημιουργία ισχυρότερων και συνεπώς ασφαλέστερων κωδικών πρόσβασης. Γίνεται ανάλυση των βασικών αρχών των σύγχρονων τεχνικών παραβίασης και ο τρόπος λειτουργίας τους. Στη συνέχεια γίνεται η πρακτική εφαρμογή τους με τη χρήση του εργαλείου Hashcat στην προσπάθεια παραβίασης των κωδικών πρόσβασης ενός Active Directory που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε και από την πρακτική εφαρμογή των τεχνικών γίνεται αντιληπτό ότι η δημιουργία ισχυρών κωδικών πρόσβασης και η προστασία τους κατά την περίοδο ισχύος τους είναι μια συνεχής διαδικασία στην οποία συμμετέχουν τόσο οι διαχειριστές των πληροφοριακών συστημάτων όσο και οι ίδιοι οι χρήστες.