Σύγκριση αναλογιστικών σχημάτων επαγγελματικής ασφάλισης - Γαλακτοπούλου, Μαρίνα (2024)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μιλήσαμε για ράντες και πίνακες θνησιμότητας . Στην συνέχεια αναφέραμε διάφορες ατομικές και ομαδικές μεθόδους συνταξιοδότησης όπως και για τα απαυξήματα της συνταξιοδότησής . Επίσης μελετήσαμε το κανονικό κόστος και την αναλογιστική υποχρέωση και συγκρίναμε ατομικές και ομαδικές μεθόδους συνταξιοδότησης ως προς την ευαισθησία τους. Τέλος εξετάσαμε διάφορες ηλικίες εισαγωγής στο πλάνο με διαφορετικά επιτόκια, Για το κανονικό κόστος παρατηρούμε ότι για i=5% σε οποιαδήποτε ηλικία εισόδου είτε αφορά άντρες είτε γυναίκες η μέθοδος Unit credit είναι μικρότερη κατά 30% περίπου από όλες τις άλλες μεθόδους ενώ σε ηλικία x=64(ένα χρόνο πριν την συνταξιοδότησης ) μέθοδος Unit credit είναι μεγαλύτερη κατά 30% από τις άλλες μεθόδους . Επίσης το κανονικό κόστος παρατηρούμε ότι για i=7% σε οποιαδήποτε ηλικία εισόδου είτε αφορά άντρες είτε γυναίκες η μέθοδος Unit credit είναι μικρότερη κατά 20% περίπου από όλες τις άλλες μεθόδους ενώ σε ηλικία x=64(ένα χρόνο πριν την συνταξιοδότησης ) μέθοδος Unit credit είναι μεγαλύτερη κατά 40% από τις άλλες μεθόδους .Τέλος παρατηρούμε ότι για i=7% είτε αφορά άντρα ή γυναίκα σε ηλικία εισόδου είναι μικρότερη κατά 40% σε σχέση με i=5% παρατηρούμε ότι το κανονικό κόστος για i=7% είτε αφορά άντρα ή γυναίκα σε ηλικία x=64(ένα χρόνο πριν την συνταξιοδότησης ) είναι μικρότερη κατά 30% σε σχέση με τo κανονικό κόστος i=5%. Τώρα όσο αναφορά την αναλογιστική υποχρέωση γνωρίζουμε ότι σε ηλικία εισόδου το ποσό είναι μηδέν και σε ηλικία συνταξιοδότησης έχει την ιδιά τιμή . Επίσης παρατηρούμε ότι για οπουδήποτε τόκο και οποιαδήποτε ηλικία εισόδου είτε αφορά άντρες είτε γυναίκες η μέθοδος Unit credit είναι μικρότερη κατά 50% περίπου από όλες τις άλλες μεθόδους και σε ηλικία x=64(ένα χρόνο πριν την συνταξιοδότησης ) μέθοδος Unit credit είναι μικρότερη κατά 2% από τις άλλες μεθόδους .Επιπρόσθετα η αναλογιστική υποχρέωση παρατηρούμε ότι για i=5% σε ηλικία 65 ετών (ηλικία συνταξιοδότησης ) για έναν άντρα ή μια γυναικά είναι μικρότερη κατά 15% σε σχέση με το i=7%. Τέλος η αναλογιστική υποχρέωση παρατηρούμε ότι για ένα άντρα σε ηλικία 65 ετών (ηλικία συνταξιοδότησης ) για i=5% ή i=7% είναι μικρότερη κατά 10% σε σχέση με μια γυναίκα.