Ανάλυση αξιοποίησης τεχνητής νοημοσύνης στις ελληνικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2021 - Κλώθος, Κυριάκος; Σακλάς, Κωνσταντίνος (2024)
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ( ΕΛ.ΣΤΑΤ) στα πλαίσια της<< Έρευνας Ηλεκτρονικού Εμπορίου στις Ελληνικές Επιχειρήσεις>> που διεξάγεται κάθε χρόνο προσέθεσε το 2021 και το Πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η παρούσα διπλωματική στη θεωρητική της προσέγγιση, αναφέρει το εννοιολογικό και ιστορικό πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης, αναλύει τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, πώς εφαρμόζεται στη Στρατηγική Διοίκηση, τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις και τέλος ποια από αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Στην ανάλυση δεδομένων αρχικά χρησιμοποιείται η Περιγραφική Στατιστική για την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων με βάση τον κλάδο και την κατηγορία. Έπειτα μαζί και με τη βοήθεια γραφημάτων δίνονται απαντήσεις στα ερευνητικά ερωτήματα και διερευνώνται οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται, οι τομείς για τους οποίους οι επιχειρήσεις επιλέγουν αντίστοιχες τεχνολογίες, και παρουσιάζεται και ο τρόπος που αποκτήθηκαν τα λογισμικά αυτά. Ακόμη, παρατίθεται το εάν οι επιχειρήσεις έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν και κάποιο άλλο είδος τεχνητής νοημοσύνης και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην προσπάθεια αυτή. Έπειτα χρησιμοποιήθηκε ο έλεγχος Chi-Square και η Crosstabulation Analysis για τη συσχέτιση μεταβλητών. Τέλος έγινε η τμηματοποίηση των επιχειρήσεων σε ομάδες σύμφωνα με την ανάλυση συστάδων(cluster analysis), προκειμένου να ομαδοποιηθούν οι επιχειρήσεις. Λέξεις κλειδιά: Τεχνητή Νοημοσύνη, εξόρυξη κειμένου, αναγνώριση ομιλίας, δημιουργία φυσικής γλώσσας, επεξεργασία εικόνας, μηχανική εκμάθηση