Σχεδιασμός και υλοποίηση πρωτότυπου συστήματος παρακολούθησης αέριων ρύπων από οχήματα σε πραγματικό χρόνο - Κοντοπός, Παναγιώτης (2024)
Στην σύγχρονη εποχή οι εκπομπές αέριων ρύπων φέρουν μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι εκπομπές των αέριων ρύπων οφείλονται σε πολλούς ανθρωπογενείς παράγοντες και η συνεχής αύξηση τους προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτυπώνεται πως η εξέλιξη της τεχνολογίας μέσω του Δικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και να αποφέρει οφέλη όσο αφορά την μόλυνση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται η κατασκευή ενός πρωτότυπου συστήματος απεικόνισης των εκπομπών αέριων ρύπων από οχήματα σε πραγματικό χρόνο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση ενός κομματιού του συνολικού συστήματος θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σε όλα τα οχήματα ώστε να γνωρίζουμε την ακριβή εκπομπή ρύπων από κάθε όχημα μεμονωμένα. Ακολούθως θα παρατηρήσουμε την προβολή των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και ανά περιοχή ώστε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση δεδομένων. Τέλος εξάγονται τα συμπεράσματα του συνολικού συστήματος και τα οφέλη που θα έχει η σύγχρονη κοινότητα από την υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος.