Ανθρωπογενή σωματίδια σε αμμώδεις ακτές της δυτικής Λέσβου - Μασούρα, Μαρία (2023)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύθηκαν δείγματα από τρεις αμμώδεις παραλίες της δυτικής Λέσβου με σκοπό την ανίχνευση πλαστικών σωματιδίων, τα οποία ανάλογα με το μέγεθός τους, χωρίστηκαν σε δύο ταξινομικές ομάδες οι οποίες ήταν: τα μικροπλαστικά (<1mm & 1-5mm) και τα μεσοπλαστικά (5-25mm). Πιο συγκεκριμένα έγινε μελέτη της αφθονίας και των μεγεθών των μικροπλαστικών και μεσοπλαστικών σωματιδίων καθώς και ταξινόμησή τους σε τέσσερις μορφολογικές κατηγορίες (θραύσματα (fragments), πέλλετ (pellets), φιλμ-μεμβράνες (films), και αφρώδη υλικά (foamed)). Για τα μικροπλαστικά (1-5mm) η κύρια μορφολογική κατηγορία είναι τα πέλλετ (pellets) για τις παραλίες του Ποδαρά και της Τσιχλιώντα, και τα θραύσματα (fragments) για την παραλία του Κάμπου. Η κύρια μορφολογική κατηγορία για όλες τις παραλίες είναι τα θραύσματα (fragments) για τις ταξινομικές ομάδες των μικροπλαστικών (<1mm) και των μεσοπλαστικών (5-25mm). Βάση των αφθονιών η παραλία με τα περισσότερα σωματίδια για τις ταξινομικές ομάδες των μικροπλαστικών (1-5mm) και των μεσοπλαστικών (5-25mm) είναι ο Ποδαράς, ενώ για τα μικροπλαστικά <1mm είναι η παραλία του Κάμπου. Σε σύγκριση με δεδομένα άλλων περιοχών αποδεικνύεται ότι οι συγκεκριμένες παραλίες είναι αρκετά επιβαρυμένες από μεσοπλαστικά και μικροπλαστικά τα οποία προέρχονται κυρίως από τη χέρσο αλλά και από τη διέλευση των πλοίων που μολύνουν τη θάλασσα με πλαστικά απορρίμματα και αυτά καταλήγουν στις ακτές μέσω του ανέμου και των κυμάτων.